JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her kastes stemmene

Flere forhåndsstemmer fra Hamar, Bergen, Vadsø, Tromsø og Sør-Varanger ble aldri talt opp i Finnmark på valgnatta. Nå makuleres de.

[Finnmarken] Grunnen er at de ikke hadde kommet fram til Tana da tellekorpset gjorde jobben sin på valgkvelden.

Til sammen ni konvolutter – poststemplet i blant annet Hamar, Bergen, Tromsø, Vadsø og Sør-Varanger – kom først fram til rådhuset i Tana tirsdag.

Det var ett døgn for seint, og nå makuleres stemmene.

– Les også: Krever avklaring om Lofoten

– Hvert år er det noen stemmer som kommer for seint, men det er uvanlig at det er så mange som denne gangen, forteller ordfører i Tana, Frank M. Ingilæ, til Finnmarken.

Han er ikke først og fremst opprørt fordi stemmene kunne gått til hans eget parti, men av langt større grunner.

– Det kan være en trussel mot demokratiet hvor dette er status i mange kommuner. Jeg kan ikke forstå at det blant annet skal ta fire dager fra Tromsø, skriver han på sin åpne Facebook-profil.

Fordi brevpost fra Øst-Finnmark sorteres i Tromsø, fikk stemmesedlene en langt lengre reise fra Vadsø til Tana, enn de knappe sju milene det faktisk er mellom de to kommunesentrene Vadsø by og Tana bru.

– Les også: Stanser Tajiks boklov

Ordføreren understreker at den tykkeste konvolutten kom fra Tromsø kommune, som er en stor studentby. Han frykter at de utelatte stemmene går ut over ungdommen.

– Det som gjør dette ekstra ille, er at vi har jobbet mye med å få ungdommen til å deltap å valg, og så skjer dette, sier han.

Minst én av konvoluttene inneholdt stemmer til sametingsvalget.

– Dét er også bekymringsfullt, når vi vet at det i verste fall kan være små marginer som skiller hvem som kommer inn på sametinget og ikke, sier Ingilæ.

Argument for e-valg: Les mer i Finnmarken

Annonse
Annonse