JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spår rødgrønn oljefest

KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen forbereder seg på et oljedynket farvel-budsjett fra de rødgrønne.

Han vil holde igjen på oljepengebruken.

– Jeg tror de rødgrønne gjør noen endringer nå som de har tapt valget. De kan komme til å legge til noen milliarder for å innfri egne løfter og gjøre handlingsrommet mindre for en ny regjering, sier Syversen til NTB.

Han mener norsk økonomi er tjent med at regjeringen kniper igjen på oljepengebruken og holder seg godt under handlingsregelens ramme på 4 prosent. Høyres nestleder og finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner er enig.

– I dagens situasjon med press på kronekurs og rente vil det være uansvarlig å bruke opp mot 4 prosent. Nå er det viktig å holde igjen på oljepengebruken, slik at næringslivet unngår en styrket krone, sier han.

– Les også: LO stiller krav til ny regjering

Sanner regner med at den rødgrønne regjeringen vil bruke sitt siste budsjett til å oppfylle egne valgløfter.

– Så får vi noen korte, hektiske uker – sammen med et meget profesjonelt embetsverk – til å sette vårt stempel på det. Folk skal merke at en ny regjering har overtatt, sier Sanner.

Han vil ikke tallfeste noe mål for tapping av oljefondet i statsbudsjettet – for eksempel om pengebruken bør ned i 3 prosent slik sentralbanksjefen har tatt til orde for.

– Det er vanskelig å si uten å ha sett budsjettet. Ansvarlighet i pengebruken handler om hvor mye penger man bruker, men også om hvordan pengene brukes, sier Sanner.

KrFs Hans Olav Syversen erkjenner at det kan argumenteres for at en oljepengebruk som nærmer seg 4 prosent av forventet realavkastning fra oljefondet, er i tråd med handlingsregelen. Men han kommer likevel med en advarsel.

– Vi har klare varsler om at oljeavhengigheten er så stor at vi står i fare for å utvikle et snev av hollandsk syke i norsk økonomi. Investeringene er langt større og økene i oljesektoren enn i fastlandsindustrien, så det er enkelte varsellamper som blinker, sier han.

– Les også: Vil ikke spise av oljefondet

Sanner og Syversen advarer egne velgere og støttespillere mot å ha for høye forventninger til budsjettet for neste år, og viser til at handlingsrommet er begrenset.

– Det blir endringer på budsjettet for 2014 også, men det er forskjell på et budsjett man får i fanget og et man har jobbet fram selv, sier Sanner.

– Når Kristin Skogen Lund i NHO går ut og ønsker en mengde skattelettelser, glemmer hun at det ikke er mulig på to eller tre uker å snu opp ned på et statsbudsjett, sier Syversen.

– Det er først statsbudsjettet for 2015 som en ny regjering fullstendig kan sette sitt stempel på, sier han.

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) avviste med et smil valgnatten at regjeringen nå legger inn en rekke feller i budsjettet som de borgerlige skal overta. Jan Tore Sanner velger å tro på ham.

– Det spøkes jo ofte i det politiske miljøet med at avtroppende regjeringer legger inn snubletråder i budsjettet, men i det lengste fester jeg lit til at Sigbjørn Johnsen opptrer ryddig og ikke gjør slikt. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse