JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stor interesse for butikkstøtte

De små utkantbutikkene i distriktene moderniserer og bygger ut som aldri før.

kjell.werner@anb.no

141 butikker har nå fått støtte til investeringer gjennom Merkur-programmet. Det er over dobbelt så mange som på samme tid i fjor.

– Butikkene er en viktig del av infrastrukturen i distrikts-Norge. Uten tilgang på en dagligvarebutikk av god kvalitet, er det vanskelig å få folk til å bosette seg utenfor byer og tettsteder, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Merkur-programmet forvalter den statlige støtteordningen for distriktsbutikker på vegne av Kommunal- og regionaldepartementet. Hittil i år har det blitt gitt tilsagn om 20 millioner kroner i investerings- og utviklingsstøtte til slike butikker.

– Les også: Vil sikre drivstoffstasjoner

I hele fjoråret ble det til sammenlikning brukt 6,8 millioner kroner på slik støtte. Strenge krav til egenkapital gjorde at mange utkantbutikker ikke hadde råd til å ta i mot investeringsstøtte i fjor, men nå har politikerne lempet på kravet. Dermed har årets bevilgning og ledige midler fra i fjor blitt brukt til et historisk løft for nærbutikker i distriktene.

Ordningen med investeringsstøtte for distriktsbutikker ble etablert i 2010. I løpet av de siste fire årene har 450 butikker fått hjelp til modernisering. Det har dreid seg om støtte til kjøl, frys, butikkdata, opprustning og utbygging.

– Les også: Støtte til 131 bygdebutikker

– Målet med støtteordningen er å heve kvaliteten på butikkene, gjøre de mer lønnsomme og gi et godt tjenestetilbud til folk, sier Navarsete.

Merkur har også fordelt 6,6 millioner kroner som investeringsstøtte til drivstoffanlegg i distriktene og et forsøk med å utvikle butikken som møteplass. (ANB)

Annonse
Annonse