JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Erna advarer KrF og Venstre

Erna Solberg har følgende oppfordring til KrF og Venstre: Innflytelsen blir størst i regjering.

Sentrumspartiene svarer at de ikke vil la seg presse inn i regjering.

Solberg mer enn antyder at de to sentrumspartiene ikke vil få gjennomslag for sitt krav om vern av Lofoten, Vesterålen og Senja utenfor regjering.

– Både Venstre og KrF har saker der de ikke har flertallet med seg. Sjansen er størst for gjennomslag i slike saker hvis de sitter i regjering, sa den påtroppende statsministeren da hun møtte pressen på et flyplasshotell på Gardermoen fredag.

– Alle partier som sitter i regjering må føle at de får mer ut av det enn om de ikke hadde sittet i den regjeringen. Da vil noen ha bedre forhandlingskort enn andre, framholdt Solberg

– Les også: Gerd ber Erna overkjøre Siv

Sentrumspartiene blir ikke skremt av Solbergs argumenter. Både Venstre og KrF fremholder at virkeligheten ikke er så enkel som den påtroppende regjeringssjefen vil ha det til.

– Deltakelse i regjering er bare en av flere måter å øve innflytelse på. Det finnes også andre måter å få gjennom saker som man ikke har flertall for isolert på. Et eksempel er gjennom behandlingen av statsbudsjettet, sier KrFs parlamentariske leder og en av partiets tre forhandlere, Hans Olav Syversen til NTB.

– Dette har vi hørt også tidligere fra Solberg, uten at jeg blir skremt av det hun sier. Det er flere måter å få gjennom sine saker på, ikke minst under behandlingen av statsbudsjettet, sier sentralstyremedlem i Venstre, Guri Melby, til NTB.

– Les også: – Har aldri vært mer høyredreid

Høyres sentralstyre og stortingsgruppe var fredag samlet for å gi Solberg og nestlederne Jan Tore Sanner og Bent Høie et mandat foran neste ukes regjeringsforhandlinger med Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti.

I etterkant kom altså klargjøringen fra Solberg: Det har sin pris å si nei til å sitte i regjering.

– Mange partier har kjernesaker som de er alene om. Disse sakene får de bare gjennomslag for i regjering. Det kan dreie seg om bioteknologi og etiske spørsmål for KrF, som partiet ikke ligger an til å vinne hvis stortingsflertallet får bestemme, sier hun til NTB.

Når Solberg blir spurt om andre eksempler på lignende saker, svarer hun slik:

– Jeg regner med at de andre partiene klarer å gjøre disse kalkuleringene selv, men Høyre-lederen bekrefter at oljeutvinning utenfor Lofoten er én slik sak.

– Det er et spørsmål hvor det er et klart og tydelig flertall i Stortinget som ønsker en konsekvensutredning. Det er en av grunnene til at det er en vanskelig sak for Høyre å gi opp i forhandlinger, sier hun.

– Les også: Holmås nekter å be Frp om unnskyldning

Skepsisen til et formalisert regjeringssamarbeid eller en koalisjonsregjering med Fremskrittspartiet er fremdeles utbredt i Venstre og KrF.

Vårt Land omtalte fredag et brev fra flere tidligere KrF-topper som advarer partiet mot å legge ut på en slik ferd. Blant de 24 KrF-erne som har underskrevet brevet, er tidligere parlamentarisk leder og statsråd Kåre Gjønnes, tidligere bistandsminister Hilde Frafjord Johnson, tidligere generalsekretær Inger Helene Venås, og tidligere nestleder og statssekretær Odd Anders With.

– For noen av oss vil et slikt samarbeid bety svekket motivasjon. For andre av oss - og flere til - vil det bety at vi parkeres som aktive partipolitiske ambassadører. Det viser reaksjoner vi har fått, heter det i brevet.

Konfrontert med dette brevet og sentrumspartienes motvilje mot en borgerlig firepartikonstellasjon, svarer Erna Solberg slik:

– Dette er sikkert velmenende råd fra folk som har forlatt politikken, men de bør kanskje tenke over hva slags handlingsrom de gir sine etterfølgere.

– Dette er gamle venner som hadde et annet syn da sentralstyret i KrF traff sin beslutning i fjor høst. Det er ikke overraskende at de mener det samme i dag, tillegger Høyre-nestleder Bent Høie. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse