JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå blir det tøffe tak

Mandag morgen starter de fire borgerlige partiene på den mest utfordrende delen av regjeringsforhandlingene.

Tid og sted er hemmelig, for forhandlingsutvalgene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti vil være i fred for presse og andre nysgjerrige når de mandag møtes til oppstart av de såkalte sonderingssamtalene, prosessen som kommer forut for eventuelle reelle regjeringssamtaler.

Sonderingssamtaler høres tilforlatelig ut, men det er i denne fasen de virkelig tøffe takene kommer, fastslår Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal.

– Selve regjeringsforhandlingene er mer som en sjarmøretappe å regne. Nå skal man finne ut om det i det hele tatt er grunnlag for et regjeringssamarbeid, og alle de vanskelige sakene skal på bordet, sier Ryssdal til NTB.

– Les også: Gerd ber Erna overkjøre Siv

Partiene har ikke villet si noe om hvor lang tid de tror sonderingsfasen vil ta. Ryssdal minner om at Bondevik II-regjeringen brukte rundt to uker på sonderinger, men bare rundt fem dager på å utarbeide selve regjeringserklæringen på Sem Gjestegård i Asker.

– Man skal ikke bli forundret hvis det varer i flere uker, og det er ikke nødvendigvis tegn på en krise. I prosessen fram mot Sem tok det tid fordi det var saker som måtte forankres blant andre enn dem som satt og forhandlet, forteller Ryssdal, som var tett på forhandlingene som sekretær for forhandlingsdelegasjonen den gang.

– Selv om det kan være mye å lære av å se på hva som er gjort tidligere, så har hver prosess sitt liv, avhengig av omstendighetene og hvem som deltar. Soria Moria-forhandlingene ble for eksempel litt annerledes, fordi de hadde gjort unna sonderingene før valget og kunne begynne rett på forhandlingene, sier Ryssdal.

I valgkampen brukte også avtroppende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) enhver anledning til å hakke på Erna Solberg og hennes lederegenskaper fordi hun ikke i større grad hadde klart å samle de borgerlige partiene før valget.

– Les også: Høye forventninger

Høyre-leder Erna Solberg uttrykte fredag tro på at sonderingssamtalene ender i reelle forhandlinger, men sa hun også hadde en Plan B.

– Hvis vi kommer i en slik situasjon at enkelte ikke ønsker å fortsette samtalene, bør vi likevel ha samarbeidsplattformer som sikrer at politikk avklares for en ny regjering. Jeg ønsker meg en sterkere binding i en slik situasjon enn hva tilfellet har vært før, sa Solberg til NTB.

Hun advarte samtidig Venstre og KrF mot å sitte på gangen dersom de ønsker å få gjennom sine hjertesaker. De to sentrumspartiene svarte med at de ikke vil la seg presse med i en ny regjering, og at det finnes flere måter å øve innflytelse på. I begge partier er det utbredt skepsis mot å regjere sammen med Frp.

Frp har på sin side utelukket å støtte en ny regjering som de selv ikke er en del av.

Handlingsregelen, vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, innvandrings- og asylpolitikk, bistand og bruk av bompenger for å finansiere veier er blant problemsakene som de fire partiene nå skal gyve løs på. (ANB-NTB)

Høyre: Leder Erna Solberg og nestlederne Jan Tore Sanner og Bent Høie.

Fremskrittspartiet: Leder Siv Jensen og nestlederne Per Sandberg og Ketil Solvik-Olsen.

KrF: Leder Knut Arild Hareide, nestleder Dagrun Eriksen og parlamentarisk leder Hans Olav Syversen.

Venstre: Leder Trine Skei Grande og nestlederne Terje Breivik og Ola Elvestuen.

Annonse
Annonse

Høyre: Leder Erna Solberg og nestlederne Jan Tore Sanner og Bent Høie.

Fremskrittspartiet: Leder Siv Jensen og nestlederne Per Sandberg og Ketil Solvik-Olsen.

KrF: Leder Knut Arild Hareide, nestleder Dagrun Eriksen og parlamentarisk leder Hans Olav Syversen.

Venstre: Leder Trine Skei Grande og nestlederne Terje Breivik og Ola Elvestuen.