JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Møter seg selv i døra

Aps Bendiks Harald Arnesen ber Erna Solberg ikke å gi etter for KrF og Venstre i Lofoten-spørsmålet.

helge.birkelund@anb.no

Den avtroppende stortingsrepresentanten fra Troms blir svært overrasket om Erna Solberg og Siv Jensen gir konsekvensutredning på båten for å tekkes sentrumspartiene.

– Hvis de gjør det møter de seg selv i døra, sier Arnesen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Høyre og Frp har jo kritisert oss i en hel stortingsperiode for ikke å ha kommet raskt nok i gang med konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja. Etter all den kritikken de har gitt oss for det, kan ikke de to partiene gi seg i denne saken for å tekkes Venstre og Kristelig Folkeparti, fortsetter Arnesen.

– Les også: Regjerings-samtaler i gang

Mandag startet sonderingene som skal gi svaret på om de fire borgerlige partiene kan starte forhandlinger om et regjeringssamarbeid. De 12 representantene for de fire borgerlige partiene møttes på SAS-hotellert i Nydalen.

Mange konflikter lurer. En av de største er nettopp spørsmålet om en konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er solid flertall for det i Stortinget. De tre største partiene, Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet, har alle landsmøtevedtak på konsekvensutredning. Venstre og Kristelig Folkeparti vil ha et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Selv er Bendiks Harald Arnesen en sterk tilhenger av konsekvensutredning.

– Vi må jo se på mulighetene. Vi kan ikke se på at landsdelen fraflyttes og nærmest legges ned. Å gå inn for en konsekvensutredning er ikke det samme som å åpne for utvinning. Min enkle filosofi er at vi må se på muligheten, sier Arnesen, som blir provosert av folk på Østlandet som hevder at hele landsdelen blir ødelagt om man åpner for konsekvensutredning.

– Jeg bor selv i landsdelen og jeg vil da ikke at landsdelen jeg selv bor i skal ødelegges. Tvert i mot, sier Arnesen.

– Les også: Vil ha fortgang i Lofoten

Valgforsker og professor Frank Aarebrot har ment at det er oppsiktsvekkende at det nye Stortinget er helt fri for representanter fra Lofoten, Vesterålen og Senja.

Akkurat det synes Arnesen er uproblematisk.

– De som er valgt inn fra landsdelen representerer også de områdene det her er snakk om, sier Arnesen.

Han bør vite hva han snakker om, etter 16 år som folkevalgt ombudsmann på Stortinget skal han rydde ut av kontorene og forberede et liv utenom politikken.

– Les også: Krever avklaring om Lofoten

Klokka 12.30 mandag møttes delegasjonene fra de fire borgerlige partiene til sonderinger på Radisson Blu i Nydalen.

Det er ventet at nettopp spørsmålet om Lofoten, Vesterålen og Senja raskt kommer på banen i sonderingene som skal avklare om det er mulig å få til en bred borgerlig regjering. Det er ventet at spesielt Venstre vil prioritere å få en oljeavklaring på Lofoten, Vesterålen og Senja så tidlig som mulig i samtalene.

Andre saker hvor det eksisterer uenighet, er blant annet skattespørsmål, handlingsregelen, privatskoler, veiutbygging, sykehus, karakterer i grunnskolen, landbrukspolitikk, pappaperm, bompenger, alkoholpolitikk og familiepolitikk. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse