JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stevner AOF for ryktespredning

Et firma som anklages for å gi useriøse HMS-kurs til ledere, truer med å gå rettens vei for å få AOF og DN.no dømt for ryktespredning, usannheter og ærekrenkelser.

«Det konstateres at De har spredd rykter og kommet med påstander om at mine klienter er svindlere og at produktet de har solgt er svindel. (…) Påstandene kreves dementert og det vil bli krevd erstatning både av dem personlig og AOF » skriver advokat Olav Sylte i en epost til Torgrim Kokaas, som er fagansvarlig for HMS i AOF.

– Dette er det dummeste jeg har hørt, sier Kokaas til LO-Aktuelt. Han mener det er interessant at advokat Sylte også gjerne vil vite hvor han bor.

Erstatningskrav Sylte representerer firmaet Smart Call Management AS og Nordisk Fakturaservice AS. I eposten, som LO-Aktuelt har fått tilgang til, gir han beskjed om at hvis ikke Kokaas kommer med et svar i løpet av dagen, blir det satt i gang en rettslig prosess der det vil bli krevd erstatning fra både AOF og Kokaas personlig.

Kokaas har siden snakket med Sylte på telefon, men har nektet å kommentere saken overfor advokaten. Dermed fikk han beskjed om at det vil bli tatt ut stevning.

Krever erstatning av DN

Også DN.no er truet med stevning etter at avisen i en artikkel viderebrakte anklager mot kursleverandøren Smart HMS og redegjorde for hvilke selskaper og personer som står bak virksomheten.

Avisen har offentliggjort blant annet en epost fra Kokaas der han anklager Smart HMS for å drive med «rein svindel».

Les artikkelen i dn.no

– Vi har mottatt en henvendelse om at det vil bli reist ærekrenkelsessak og erstatningskrav hvis vi ikke sletter artikkelen. Men vi ser ingen grunn til å etterkomme kravet, sier redaktør Ole-Morten Fadnes i DN.no.

Advokat Olav Sylte var mandag i kontakt med både AOF og DN.no, men til LO-Aktuelt sier han at det foreløpig ikke er aktuelt å ta ut stevning mot DN.no. Han håper fortsatt at AOF vil trekke anklagene tilbake, og at DN.no da vil endre på artikkelen.

– Våre klienter vil ikke foreta seg noe overfor DN.no nå. Vi vil gå videre overfor AOF, og hvis vi ikke får noen tilbakemelding fra AOF i dag, så vil det bli gitt inn stevning i morgen, sier Sylte.

Han vil at konkurrenten AOF trekker tilbake anklagene om svindel.

– Vi vil gjerne vite hva de bygger på. Hva er svindel? Dette er en påstand om at mine klienter driver med straffbare handlinger, sier Sylte.

Arbeidstilsynet

I artikkelen i DN.no forteller også en bedriftsleder om en ubehagelig telefonsamtale med en av selgerne til Smart HMS. Espen Helgesen i Thermo Protection ANS sier han nærmest følte seg truet da han sa at han ikke ønsket kurset.

Telefonselgeren ga beskjed om at kurset var lovpålagt og at han ville melde fra til Arbeidstilsynet hvis Helgesen ikke tok imot tilbudet.

Fra 2007 har alle daglige ledere av selskaper med ansatte vært pålagt å ta et kurs i HMS, men det finnes ingen krav til hva kurset skal inneholde. AOF er blant dem som tilbyr et slikt kurs, men ifølge Kokaas er dette kurset både billigere og mer omfattende enn kurset til Smart HMS.

Siden artikkelen sto på trykk lørdag, har Arbeidstilsynet forsøkt å komme i kontakt med Smart HMS. Arbeidstilsynet vil nå at kursleverandøren fjerner feilaktig informasjon om Arbeidstilsynet fra firmaets nettsider.

Krever forskrift Da kravet om HMS-kurs kom i 2007, ble det ikke fulgt opp med en forskrift om hva opplæringen skal inneholde. Dette skal ha åpnet for en rekke useriøse aktører som tilbyr ledere å ta kurset på nettet i løpet av et par timer.

Bjørn Erikson, avdelingsleder i LOs arbeidsmiljøavdeling, understreker at LO hele tiden ønsket at pålegget kom som en forskrift.

– LO beklager at det ikke kom som en forskrift som påla arbeidsgiverne minst den samme opplæringen i arbeidsmiljø og HMS som verneombud, sier Erikson.

Han mener at en forskrift også ville gjort jobben lettere for Arbeidtilsynet.

– Da ville det vært mulig for Arbeidstilsynet å reagere mot useriøse aktører på en meningsfull og rasjonell måte. I dag finnes det ingen godkjente retningslinjer for hva slags opplæring ledere må ha for å oppfylle kravet om et HMS-kurs, påpeker Erikson.

Annonse
Annonse