JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Wiehe delte ut anti-rasisme pris

Mens unge og gamle gikk i tog for et nazistfritt Stockholm, delte musikerne Mikael Wiehe og Tomas Ledin ut en pris til Mats Johansson (S) for hans kamp mot høyreekstreme krefter.

nina.hanssen@lomedia.no

Innimellom julelysene og julegatene var Sveriges hovedstad et overraskende stort oppbud av politi, dialogpoliti og ordensvakter i går kveld.

Nærværet av uniformerte skyldtes at høyreekstreme grupper i Sverigedemokraterna hadde varslet en større demonstrasjon.

Som motvekt til den varslede nazistmarkeringen, hadde flere radikale organisasjoner planlagt en anti-rasist markering i Stockholms gater.

Nettverket mot rasisme utfordret alle radikale krefter til å bli med på en massiv prost mot nazisternas forsøk på å ødelegge julestemningen i den ellers så rolige hovedstaden.

Dermed møtte hundrevis av mennesker med bannere og plakater som demonstrerte mot de høyreekstreme.

De var rasende på nazistene, som nå ”forsøker å gjøre innvandrerne til syndebukker for kapitalismens krise” som det sto på noen av plakatene.

Slagord som ”Vi vägrar att låta rasisterna splittra oss” ble ropt fra ivrige organisatorer, appeller ble holdt og sanger ble sunget.

Da toget stanset kunne jeg lese følgende paroler:

Inga nazister på våra gator!

Låt inte krisen splittra oss!

Artister mot nazister

Det var heller ikke tilfeldig at det like etterpå ble utdelt en pris for en person som har markert motstand mot høyrekreftene.

Prisen, et stipend på 50.000 svenske kroner, ble overrakt av musikerne Mikael Wiehe og Tomas Ledin på Nalen i Stockholm.

Selv om artistene har ulik stil og kommer fra ulike miljøer, er de enige om en sak: Både Wiehe og Ledin er aktive i organisasjonen Artister mot nazister.

Denne organisasjonen deler hvert år ut en pris til personer og organisasjoner som arbeider mot nazisme.

I år gikk altså prisen til Mats Johansson som, i følge juryen, i en årrekke har vært en ledende politisk kraft i kampen mot nazi- og anti-demokratiske grupper i Sør-Sverige.

Annonse

Flere saker

Annonse