JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Til kamp mot Arbeidstilsynet

Etter at ha truet både AOF og DN.no med ærekrenkelsessak, går kursleverandøren Smart HMS løs på Arbeidstilsynet. Firmaet vil involvere både Riksrevisjonen og rettsvesenet.

Arbeidstilsynet sendte mandag ut en pressemelding der Smart HMS blir kritisert for feilinformasjon om tilsynets praksis. Tilsynet tar avstand fra påstandene om at Arbeidstilsynet kan sørge for at bedriftsledere får både bøter og fengsel hvis de ikke tar et lovpålagt HMS-kurs tilsvarende det Smart HMS tilbyr.

- Ingen rot i virkeligheten Informasjonen som Smart HMS bruker til å markedsføre sitt produkt har ingen rot i virkeligheten, mener Arbeidstilsynet.

Men Smart HMS’ advokat, Olav Sylte, fremholder at firmaet kun viderebringer hva Stortinget har bestemt og at det nå er aktuelt å gå rettens vei for å få tilsynet til å trekke tilbake pressemeldingen.

Dermed har også Arbeidstilsynet havnet i konflikt med den omdiskuterte kursleverandøren, som beskyldes både for useriøse salgsmetoder og for å gi useriøse, nettbaserte HMS-kurs til ledere.

– Vi vil at de slutter å fare med slikt fanteri og gi uriktige påstander om virkeligheten. Hvordan kan offentlige ansatte konstruere en virkelighet som ikke stemmer, sier Sylte, som representerer Smart Call Mangement AS, selskapet bak Smart HMS.

Mistenker samrøre

Han vil også at Riksrevisjonen undersøker forholdet mellom Arbeidtilsynet og kurskonkurrenten AOF.

– Når Arbeidstilsynet går ut med feilaktige påstander om hva min klient sier på sitt nettsted samtidig som vi varsler ærekrenkelsessak mot AOF, er det grunn til å mistenke at det er en kobling mellom AOF og Arbeidstilsynet, sier Sylte til LO-Aktuelt. Sylte skal allerede ha sendt «omfattende dokumentasjon» om Arbeidstilsynets håndtering til Riksrevisjonen.

Gir kort frist Han har også utarbeidet krav om midlertidig forføyning til Oslo Tingrett for å få Arbeidstilsynet til å fjerne pressemeldingen fra sine nettsider.

– Jeg gir Arbeidstilsynet et par timer på å dementere, hvis ikke sender jeg saken til Tingretten, sa Sylte til LO-Akuelt tirsdag formiddag. Noe senere ga han beskjed om at han etter en samtale med Arbeidstilsynet utvider fristen til onsdag morgen.

Venter med AOF

Smart HMS vil foreløpig ikke stevne AOF for ærekrenkelser slik Sylte varslet mandag. Også AOF har mottatt krav om å trekke tilbake påstander om at kursleverandøren driver med «rein svindel».

Påstanden sto i en epost skrevet av AOFs HMS-ansvarlige Torgrim Kokaas, og som lørdag ble offentliggjort i en artikkel i DN.no.

I artikkelen uttalte også en bedriftleder seg svært kritisk om salgsmetodene til Smart HMS.

Sylte har også varslet ærekrenkelsessak mot DN.no, men har senere uttalt at det kun er aktuelt å gå rettens vei for å få artikkelen slettet eller endret.

Rådgiver i Arbeidstilsynet Torstein Kvakland kjente tirsdag formiddag ikke til at Smart HMS vil gå rettens vei for å få pressemeldingen fjernet.

Arbeidstilsynet har tidligere forsøkt å komme i kontakt med virksomheten for å be om at feilaktig informasjon om Arbeidstilsynet ble fjernet fra firmaets nettsider, men uten å lykkes.

Annonse
Annonse