JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skal vi le eller gråte på verdens Aids-dag?

I dag markerer et tiltalls organisasjoner, inkludert Norsk Folkehjelp, verdens aids-dag. Det er en viktig markering som alle i arbeiderbevegelsen bør støtte opp under.

nina.hanssen@lomedia.no

Verdens aidsdag (World Aids Day) er en verdensomspennende solidaritetsdag for verdens hiv positive og aids-syke og deres pårørende. Dagen markeres 1. desember, og ble iverksatt av UNAIDS (FNs organ til bekjempelse av hiv og aids) i 1988.

Positivt menneskebibliotek

Skal man le eller gråte på en slik dag da, spør du kanskje?

Du vet kanskje ikke så mye om denne sykdommen og er litt usikker på om dette er noe du bør engasjere deg i? Jeg mener alle som er en del av arbeiderbevegelsen bør delta i slike markeringer.

Det viktigste er at du stiller opp med åpne ører og øyne.

For de som bor eller jobber i hovedstaden er nettopp dagen i dag en god mulighet til å skaffe deg litt mer informasjon om hva hiv og aids er.

Kanskje kan du stoppe opp før hjemturen og stikke innom teltet utenfor Oslo S. Der kan vanlige mennesker få folkeopplysning og ikke minst møte 3 levende bøker fra Norsk folkehjelps Menneskebibliotek.

Da får du møte tre hiv-positive mennesker og prate med dem. Her er ingen spørsmål dumme.

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen(AP) skal være tilstede på arrangementet på jernbanetorget. Det varer fram til klokken 18 i dag. Senere er det konsert.

Bremser opp

I dag er 60 millioner mennesker er blitt smittet av hiv siden viruset først ble påvist. 25 millioner mennesker er hittil døde. Ofte glemmer vi at det er enkeltmennesker som skjuler seg bak de skremmende tallene.

Men ifølge FN er epidemien i ferd med å bremse opp.

Tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO) og FN-organisasjonen UNAIDS viser 17 prosent nedgang i tallet på nye hivsmittede på åtte år.

Antallet smittede har falt med 15 prosent i Afrika sør for Sahara, noe som tilsvarer rundt 400.000 færre smittede.

Dette området har fortsatt det høyeste antallet smittede og står for rundt 67 prosent av verdens hiv-tilfeller.

Lederen for UNAIDS, Michel Sidibé, sier at den gode nyheten er at vi nå har beviser for at nedgangen i alle fall delvis kan tilskrives hiv-forebyggende tiltak.

33,4 millioner mennesker lever i dag med hiv-smitte, og det er flere enn noensinne.

Særlig behandlingen av hiv-positive mødre har gitt gode resultater, og det anslås at 200.000 nyfødte har unngått hiv-smitte som følge av slik behandling.

Det er gode nyheter fra FN. Det betyr at hiv-smitte er ikke lenger ensbetydende med snarlig død.

En fersk undersøkelse fra Den sveitsiske kommisjonen for hiv og aids som konkluderer med at hiv-positive på vellykket behandling ikke lenger betraktes som smittefarlige ved seksuell kontakt.

Snakk om Aids

De fleste jeg kjenner snakker mye om svineinfluensa i disse dager, men det er få eller ingen som snakker om hiv og aids. For noen år siden laget jeg bladet HIV&HOI som handlet om Hiv og aids som en politisk utfordring for alle.

Norge har siden bidratt mye til bekjempelse og forebyggende internasjonalt, men det er fortsatt ingen politisk debatt i arbeiderbevegelsen.

Så hvis jeg skal ønske meg noe fra de LO-tillitsvalgte til jul, er det at man engasjerer seg for å sette hiv og aids på dagsorden.

Norsk LO produserer egne kondomer til sine kampanjer på arbeidsplasser i Afrika, men kanskje skulle man også arrangere slike kampanjer på norske arbeidsplasser?

Det er i alle fall behov for at man legger til rette for en økt forebyggende innsats og bedre helhetlig behandling for Hiv-positive. Dette kan LO gå i bresjen for. Hvis de vil!

Annonse
Annonse