JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– IA-avtalen har virket

IA-avtalen har virket, fastslår seniorforsker Solveig Osborg Ose. Avtalen har redusert fraværet og gitt arbeid til folk med spesielle behov.

– Selv om to av tre nasjonale hovedmål ikke er nådd, blir det galt å si at intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA) ikke har virket, sier Seniorforsker Solveig Osborg Ose ved avdelingen Helsetjenesteforskning hos SINTEF Teknologi og samfunn. Hun har ledet evalueringen på oppdrag for Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Lokale gevinster

I motsetning til tidligere analyser som har konkludert med at IA-avtalen ikke har hatt noen effekt på sykefraværet, viser Solveig Osborg Ose til at sykefraværet har gått ned med 0,25 prosent i gjennomsnitt på landsbasis i IA-bedriftene. I tillegg har mange virksomheter stilt såkalte IA-plasser til disposisjon for arbeidstakere med spesielle behov. IA-arbeidet er integrert i det daglige HMS.arbeidet (helse, miljø og sikkerhet), og i mange bedrifter er det interne samarbeidet og arbeidsmiljøet bedret.

Et av delmålene i avtalen er at sykefraværet skal gå ned med 20 prosent. Dette målet er ikke nådd. Sykefraværet var 3,1 prosent lavere i andre kvartal i 2008 sammenliknet med andre kvartal i 2001, som var det første avtaleåret. Selv en endring på bare 0,25 prosent gir store samfunnsøkonomiske gevinster.

Les mer om undersøkelsen og om IA-avtalen

Annonse

Flere saker

Annonse