JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever at de ansatte tas med

Handlingsrommet for universitets- og høyskolesektoren er satt under lupen av en regjeringsoppnevnt arbeidsgruppe. Men de ansattes situasjon er ikke-tema. – Uhørt! fastslår Anita K. Solhaug.

anne.grete@lomedia.no

Arbeidsgruppas mandat er å utrede hvordan ledelsen i universitets- og høyskolesektoren (UH-sektoren) skal få større frihet. De ansattes situasjon er utelatt.

– Det nekter vi å godta, sier Solhaug, 1. nestleder i NTL.

Solhaug er LOs representant i arbeidsgruppa. Hun og Forskerforbundets representant, Bjarne Hodne, vil komme med et skriftlig innspill der de forlanger at de ansattes kår også skal være tema.

Meningsløst.

Solhaug sier at å sitte i et utvalg der de ansattes lønns- og arbeidsvilkår ikke skal diskuteres, blir meningsløst.

– Vi kan ikke diskutere systemet uten at de som utfører oppgavene er tema, fastslår hun.

Hun forklarer at de vitenskapelige ansatte har fått endret arbeidsvilkårene sine. Det har blitt mindre tid til forskning. Dette fordi særavtalen som tidligere regulerte hvor mye tid man kunne benytte til forskning, ble oppsagt for noen år tilbake.

– Vi må få på plass en ny særavtale, så de igjen får tid, plikt og rett til å forske, fastslår hun.

Bekymret.

Solhaug er bekymret for utviklingen, som går i retning av mer og mer tid til undervisning på bekostning av grunnforskningen, og ansettelse av folk i rene undervisningsstillinger.

– NTL og LO forventer at all undervisning skal være forskningsbasert, og at forskerne må få tid til å forske, fastslår hun.

– Det kan ikke være slik at alle skal rette seg etter anvendt forskning (forske på bestilling fra det offentlige eller fra private), sier hun, og legger til:

– Alle kan ikke forske på miljø.

Handlingsrommet redusert.

Regjeringen har bevilget om lag en milliard 2008-kroner ekstra til sektoren de senere årene.

Politikerne har delegert beslutningsmyndighet til styrene ved institusjonene.

De får en sekk med midler til fordeling, men midlene er ikke tilstrekkelig til å innfri alle føringene fra departementet. Derfor skriker sektoren om mer penger.

– Til tross for økningen opplever sektoren at både handlingsrommet og bevilgningen er redusert. Arbeidsgruppa er nedsatt for å prøve å få større forståelse for hva som er utfordringen, sier Solhaug.

Blir utfordrende.

Alle systemene sektoren styres av, deriblant Kvalitetsreformen, regnskapssystemene og økonomireglementet, skal under lupen.

Solhaug sier at de også må se om det er blitt flere administrativt ansatte på bekostning av de vitenskapelige.

– Dette blir utfordrende, sier Solhaug. Hun legger til:

– Vi må også komme i dialog med statsråd Tora Aasland om New Public Management-styringen (markedsstyring). De nekter for at de styrer etter disse prinsippene.

Aasland ville ikke intervjues i forrige blad om påstander om at institusjonene styres etter NPM-ideologien. I stedet svarte hennes pressesjef på vegne av henne i en mail at ”denne formen for kritikk er framført gjennom mange år av enkelte NTL-tillitsvalgte”.

Det får Solhaug til å se rødt!

– Da bør statsråden sette seg inn i vedtak fra LO-kongressen! Hun kan ikke avfeie våre standpunkter som ”enkelte NTLere”. De må ikke glemme hvorfor de sitter der, advarer hun.

LO var utelatt.

Solhaug er også oppgitt over at statsråden hadde utelatt LO i arbeidsgruppa. Men da LO-sekretær Tor-Arne Solbakken oppdaget det, ble det fart på sakene. LO fikk en representant.

Marianne Harg, president i Tekna (teknisk-naturvitenskapelig forening, som er den største foreningen i Akademikerne) leder arbeidsgruppa.

– NTL og Forskerforbundet organiserer 73 prosent av de ansatte ved universiteter og høyskoler. Mens Tekna kun er store ved NTNU (Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet i Trondheim). Jeg reagerer kraftig på at SV-statsråden har valgt høyredamen Harg til å lede arbeidsgruppa. Jeg har aldri tidligere oppfattet Aasland som høyresidens beste venn, sier Solhaug.

Skeptisk.

Hun er svært skeptisk til sammensetningen av arbeidsgruppa på 13, som består av folk som styrer institusjonene, pluss hovedsammenslutningene.

– Om statsråden hadde ønsket en annen politikk, hadde hun satt sammen gruppa annerledes. Hvorfor er det ingen der fra politisk ledelse? Alt er overlatt til byråkratene. Det kommer ikke noe ut av dette, om det ikke er politisk vilje til å styre i en retning.

Hun forteller at utvalget blant annet diskuterer fristilling av institusjonene.

– Det burde ikke vært tema med en rødgrønn regjering, fastslår Solhaug.

Referansegruppe.

NTL har nedsatt ei referansegruppe som skal hjelpe Solhaug med det omfattende arbeidet som ligger foran henne. I denne sitter Thor Øivind Jensen, NTL UiB, Tov Tobiassen, NTL Universiteter og høgskoler, Torill Nustad, NTL UiT og Sturla Søpstad, NTL NTNU.

I tillegg er Paul Bjerke fra De Facto(kunnskapssenter for fagorganiserte) hyret inn.

Den regjeringsoppnevnte gruppa har hatt to møter, og skal kun ha to til før innstillingen skal framlegges 15. februar.

Solhaug frykter derfor at de vil få liten innvirkning på dokumentet, om de ikke framlegger sitt eget, skriftlige materiale.

– Derfor skal NTL og Forskerforbundet sammen framlegge sine skriftlige merknader, sier Solhaug.

Annonse

Flere saker

Annonse