JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Industrien tærer på reservene

Det var en liten oppgang i samla industriproduksjon fra 2. til 3. kvartal 2009. Men fra september gikk det nedover, og særlig verftsindustrien tærer nå på ordrereservene.

Det er Statistisk Sentralbyrå (SSB) som forteller om industriproduksjonens utvikling. Oppgangen fra 2. til 3. kvartal var på 2,3 prosent, og det var kjemisk industri og næringsmidd

Nedgang i trelast

Næringene som bidrar mest til oppgangen, er knyttet til fisk og fiskevarer, en viss oppgang i aluminium samt produksjon som har med solceller å gjøre. I motsatt retning trekker trelast- og trevarehandel, som hadde en nedgang i produksjonen på 2,4 prosent fra august til og med oktober, sammenliknet med månedene før. Produksjonen innen data- og elektrisk utstyrsindustri gikk ned med 1,7 prosent.

Ordrenedgang

Maskinindustri, bygging av skip og plattformer og maskinreparasjon og installasjon ga også en oppgang i høst. For bygging av skip og oljeplattformer og maskinindustrien gir ordrereservene ennå grunnlag for høy produksjon, skriver SSB. Men svekket ordretilgang medfører at næringene for alvor har begynt å tære på reservene. Ordrereservene i 3. Kvartal 2009 var over 40 prosent lavere enn på samme tid høsten 2008.

Norsk bildel- og lystbåtproduksjon har fortsatt har store problemer.

Fra september har det vært nedgang i den samla industriproduksjonen. Den var 1,5 prosent lavere i oktober enn i september.

Mye bedre enn EU

Fra september 2008 til september 2009 gikk norsk industriproduksjon ned med 4,4 prosent. Tilsvarende tall for eurosonen er en nedgang på 13,4 prosent, i følge Eurostat.

Annonse
Annonse