JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Med sans for Barack Obama

Etter en uke i Obamas Amerika mener Tove Lise Granli at det kan se ut som om presidenten er i ferd med å endre landet til det bedre.

nina.hanssen@lomedia.no

Informasjonsansvarlig i NTL, Tove Lise Granli, er en av rundt 30 norske deltakerne som deltok på Washingtonseminaret 2009, et seminar ledet av verdens eldste PR-byrå Gambit Hill & Knowlton.

Et år etter Obama.

– Jeg hadde hørt mye om dette seminaret, som samler journalister, politiske rådgivere og informasjonsfolk på tvers av mange miljøer. Flere kolleger fra fagbevegelsen har deltatt tidligere, sier Granli.

Temaet for seminaret var ”Hvordan står det til i Amerika ett år etter Obamas historiske seier?”

Granli forteller at de gjennom en uke fikk være med bak kulissene og lære om en av klodens råeste valgkampmaskiner, møte taleskrivere fra ulike politiske miljøer og mennesker som jobbet som lobbyister eller i tenketanker.

– Ingen kan vel la være å bli imponert over Obamas valgkampanje. Både nettsatsing og retorikk var unik, sier hun.

Helse og abort.

– Det var et omfattende program på relativt få dager, men jeg lærte mye om amerikansk politikk og de politiske prosessene der. Det er ingen tvil om at valget av Obama er en viktig historisk skillelinje i amerikansk politikk, sier Granli.

– Det var en utrolig spennende tid å være der på. Vi fikk med oss bakteppet for debatten om helsereformen på nært hold. Den ble vedtatt i Kongressen mens vi var der. Ingen tvil om at Obama har gigantiske utfordringer, framholder Granli.

Særlig er hun forundret over debatten rundt abort - om abort skal være en del av helseforsikringen, eller ikke. De mest konservative politikerne fra republikanerne vil ikke at abort skal være lovlig i det hele tatt, og i alle fall ikke dekkes av det offentlige.

– Det er rart abortmotstanden blir brukt som argument mot at alle skal få en universell helseforsikring. Jeg ble også overrasket da jeg møtte vanlig folk som sa de stemte på Obama, men ville ikke ha en president som drepte barn - som var for fri abort. Da er det vanskelig å fortsette diskusjonen, sier hun.

Mange paradokser.

Hun håper Obama lykkes med å få et vedtak i Senatet, og dermed få gjennom reformen, som er langt fra vårt helsetilbud, men likevel vil gi mange millioner amerikanere en helseforsikring.

– Under oppholdet hørte vi om mennesker uten forsikring som gikk med en alvorlig diagnose til det ble akutt, fordi alle har krav på akutt hjelp. I tillegg til at det for mange da kan være for seint, er det også svært dårlig samfunnsøkonomi, sier hun.

Granli forteller om mange paradokser i det amerikanske samfunnet:

– Blant annet er jeg overrasket over den enorme skattevegringen, som finnes i begge politiske leire, og den store frykten for at staten skal styre. Da er det godt å bo i et land med universelle velferdsordninger, der skatt for felles velferd har legitimitet og der medisinsk hjelp er en selvfølge.

Klimavedtak.

Granli synes det var interessant å høre hvordan politikere og journalister tenker om Amerikas rolle foran Klimatoppmøtet i København i desember. Hun er imponert over at Obama prøver å få til et klimavedtak på hjemmebane, og venter spent på hva han vil si i Oslo under fredsprisutdelingen.

– Et klimavedtak i USA vil være utrolig viktig for å få til en internasjonal forpliktende avtale, sier hun.

Høydepunktet under besøket var å møte folkene i Center for American Progress, med blant andre John Podesta, som spiller en sentral rolle i overgangsregjeringen fra Bush til Obama, og fortsatt er en viktig premissleverandør for Obama.

– Det var utrolig spennende å høre disse snakke om politiske temaer, og om deres refleksjoner om USA i verden. De hadde et spesielt blikk mot Skandinavia, sier hun.

Annonse
Annonse