JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

HMS-opplæring under lupen

Regjeringen vil vurdere om det bør stilles strengere krav til HMS-opplæringen for ledere for å luke vekk useriøse aktører.

Snart fire år har gått siden arbeidsgiverne fikk plikt til å gjennomgå HMS-opplæring, men uten at det ble stilt krav til innholdet i opplæringen. Mangelen på konkrete krav har ifølge både LO og AOF ført til en oppblomstring av useriøse kursleverandører som sørger for å gi ledere dokumentasjon på HMS-opplæring (helse, miljø og sikkerhet) ved hjelp av kortvarige nettbaserte kurs.

Evaluering neste år

Statssekretær Jan-Erik Støstad i Arbeids- og inkluderingsdepartementet sier at regjeringen tar saken på alvor, og at det nå er på tide å finne ut om loven fungerer slik den skal.

– Vi tar sikte på en evaluering i 2010. Deretter vil vi ha en dialog med partene i arbeidslivet. Vi vil sjekke dette ut slik at det ikke bare er en papirtiger, men en ordning som fungerer i praksis, sier Støstad til LO-Aktuelt.

Forskrift?

Han utelukker ikke at det kan bli aktuelt å utarbeide en forskrift, slik at innholdet i opplæringen blir mer konkret, men han understreker at det er for tidlig å trekke konklusjoner og at regjeringen også har forståelse for arbeidsgivernes innvendinger.

– Arbeidsgiverne er opptatt av at det ikke skal bli for byråkratisk og demotiverende. Det må vi også ha med oss, sier Støstad.

LO ønsket i utgangspunktet at loven ble utarbeidet som en forskrift, mens arbeidsgiversiden var imot. Da loven trådte i kraft i januar 2006, var det derfor kun med en forskriftshjemmel, noe som betyr at regjeringen om nødvendig kan utarbeide en forskrift senere, uten å gå veien om Stortinget.

Lettvinte kurs

Blant kursleverandørene som anklages for useriøs virksomhet, er Smart HMS, som selger nettbaserte kurs via telefonselgere. Ifølge flere kilder betaler ledere flere tusen kroner for å få den lovpålagte HMS-opplæringen ved å krysse av på et skjema på nettet. I tillegg anklages firmaet for aggressiv markedsføring.

Etter at saken nylig ble omtalt i en artikkel i DN.no, har advokat Olav Sylte, som representerer Small Call Management AS og Nordisk Fakturaservice AS, varslet rettslige skritt mot både AOF, DN.no og Arbeidstilsynet.

AOF skulle stevnes for å ha kalt virksomheten for ”rein svindel” og DN.no for å ha gjengitt ærekrenkende påstander.

Krevde sletting

Sylte ville også gå rettens vei for å få slettet både artikkelen i DN.no og en pressemelding på Arbeidstilsynets nettsider der tilsynet tar avstand fra hvordan Smart HMS bruker tilsynet som skremsel i sin markedsføring.

Men advokaten har ikke gjort alvor av truslene om søksmål, selv om verken AOF eller DN.no vil etterkomme kravet om å trekke opplysningene tilbake.

Den eneste som har gitt etter for kravet, er Arbeidstilsynet, som fjernet pressemeldingen etter at Smart HMS skal ha endret opplysningene om tilsynet på sin hjemmeside.

Skuffelse i AOF

Det er heller ikke tatt ut stevning mot HMS-ansvarlig i AOF, Torgrim Kokaas, slik Sylte nylig varslet.

Det synes Kokaas er synd:

– Jeg er ikke sint, bare veldig, veldig skuffet. Dette ville vært en fin mulighet til å finne ut hvordan de driver, hva slags arbeidsvilkår de ansatte har og hvem som står bak virksomheten til Smart HMS, sier Kokaas.

Annonse
Annonse