JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jernbane til Tromsø

Regjeringspartienes representanter i Transportkomiteen vil utrede en mulig jernbane til Tromsø.

oystein@lomedia.no

– Siden både Nordøst- og Nordvestpassasjen er i ferd med å bli isfri, vil havnene i nord få økt betydning. Da kan det bli enda mer aktuelt på bygge en jernbane til Tromsø, sier Anne Marit Bjørnflaten (Ap).

De rødgrønne representantene i komiteen har merket seg at det er innledet en dialog mellom Troms fylkeskommune, Jernbaneverket og Samferdselsdepartementet om eventuell bane.

Her skal det foretas grunnlagsvurderinger for å vurdere en mulig utbygging fra Tromsø til Narvik eller fra Tromsø direkte til Sverige.

– Fiskeeksportens og den øvrige godstransportens behov må vies særlig oppmerksomhet. Men også persontransport og turisme må tas med i vurderingene, sier Ap-talskvinnen. Hun viser til at det i dag går en trailer hvert sjette minutt mellom Narvik og Tromsø.

SVs Hallgeir Langeland oppfordrer befolkningen i nord til å stå på.

– Hvis vi skal få trøkk i denne saken, så må folk lokalt engasjere seg. Uten et sterkt lokalt press blir det ingen jernbane, sier rogalendingen Langeland.

De rødgrønne samferdselspolitikerne har ingen formening om hvor mye en slik bane vil koste.

– Det blir feil å starte med en prisdiskusjon. Vi må tenke 30 år fram i tid, sier Anne Marit Bjørnflaten.

Dette sier transportkomiteen - utdrag fra Innst. 13 S (2009–2010) :

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti, har merket seg at det er innledet en dialog mellom Troms fylkeskommune, Jernbaneverket og Samferdselsdepartementet om å foreta nødvendige grunnlagsvurderinger for å vurdere en mulig jernbaneutbygging fra Tromsø til Narvik eller fra Tromsø direkte til Sverige som et bidrag i en helhetlig transportutredning for nordområdene.

Flertallet støtter utredning av en eventuell jernbaneforbindelse til Tromsø og vil påpeke at det er sterkt ønskelig at prosessen tilrettelegges slik at de økonomiske RDA-midlene som er avsatt i Troms kan benyttes inn i dette arbeidet. (RDA midler: Kompensasjonsmidler for kommunesektoren der differensiert arbeidsgiveravgift ikke er fullt gjeninnført.)

Flertallet mener at fiskeeksportens og den øvrige godstransportens behov må vies særlig oppmerksomhet, men vil understreke at også persontransporter og turisme må tas med i vurderingene.

Annonse
Annonse