JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Obama snur Oslo på hodet

Skarpskyttere, bevæpnet politi, avstengte gater, demonstranter og jublende menneskemasser. For de fleste som jobber i Oslo ble denne dagen annerledes.

nina.hanssen@lomedia.no

Fra den amerikanske president Barack Obama og hans kone Michelle landet på Gardermoen, har det vært en elektrisk og en noe uvanlig stemning i den ellers så rolige hovedstaden.

Byen er dekorert med norske og amerikanske flagg og mange barn og unge har kommet til Oslo i håp om å få et glimt av Fredsprisvinneren.

Også pressekorpset er i ekstase over at lille Norge har fått storfint besøk i dag.

Noen TV-kanaler følger hvert minutt av Obamas besøk og sender live, mens andre nøyer seg med å lage fotoserier.

Kysset Jagland

Thorbjørn Jagland, leder av Nobelkomiteen, har fått mye pepper for komiteens valg av årets fredsprisvinner, men da han tok imot Barack Obama i morges smilte han fra øre til øre. Og fikk også kyss på begge kinnene fra fredsprisvinneren.

Barack Obamas gode humør og avslappede holdning til fredsprisutdelingen smitter. Både på de han møter, men også på pressefotografene som flokker seg rundt han og blir dirigert av politisjefene.

Synlig politi

Det er lett,både å se og høre, den store kortesjen som følger Barack Obama rundt i hovedstaden. Over husene flakser helikoptrene og på hustak i nærheten av Obama står snikskytterne.

Alle departementsansatte måtte gjennom sikkerhetskontroller i dag da de kom på jobb og alle pressefolk blir nøye sjekket.

Når man løfter et fotokamera med lang linse, kan du nesten være sikker på at en snikskytter sikter på deg. Byen er nemlig full av væpnete politifolk og norske, svenske, amerikanske politi og etterretningsfolk med ørepropper.

Gater stenges, områder sperres - og kollektivtransporten stanses, men likevel smiler folk.

Noen få demostranter har møtt opp foran statsministerens kontor foran Obamas møte med statsminister Jens Stoltenberg, men de fleste kommer senere.

Thorbjørn Jagland har argumentert med at Obama får prisen for sine visjoner og sitt arbeid for en verden uten atomvåpen. Han mener Obama har fanget verdens oppmerksomhet og gitt et håp om en bedre femtid gjennom verdier og holdninger.

Dette gjentok han i Rådhuset i dag.

Jagland sa at prisen må sees i lys av mange uløste konflikter i verden, og Obamas engasjement mot kjernefysiske våpen og global oppvarming.

- Spørsmålet var lett. Hvem har gjort mest for fred i verden det siste året? Svaret måtte bli USAs president Barack Obama, sa Jagland, med verdens øyne rettet mot seg.

Også kongefamilien var å tilstede under seansen.

Barack Obama hadde selv ønsket seg et kulturelt bidrag fra favorittsangeren Esperanza Spalding.

Fred og krig

Det var en ydmyk fredsprisvinner som klokken 13:42 entret talertolen for å motta prisen til stor appaus i Rådhuset.

Han ga en sterk og følelsesladet tale om fred og krig og, ikke minst, medmenneskelighet.

Obama henvendte seg til verdens borgere og snakket om både krigen i Irak og Afghanistan og fred i Midt-østen.

Han sa at han hadde forståelse for at prisutdelingen var kontroversiell, blant annet fordi han er commander in chief i to pågående kriger.

Han hyllet både Martin Luther King i sin kamp for frihet og siterte Mahatma Gandhi og andre som har fått fredsprisen tidligere i sin tale.

Annonse

Flere saker

Annonse