JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsvarets sikkerhetstjeneste renvasket

Statsadvokaten har henlagt saken mot Forsvarets sikkerhetstjeneste. Nå forventer de ansatte en unnskyldning fra Forsvarsdepartementet.

morten.hansen@lomedia.no

I midten av juni ble det kjent at KRIPOS hadde tatt ut siktelse av Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) på bakgrunn av en anmeldelse fra Forsvarsdepartementet.

Nå har KRIPOS avsluttet etterforskningen. Statsadvokaten har konkludert med at saken må henlegges med begrunnelsen; ”intet straffbart forhold ble ansett bevist”.

Norges Offisersforbunds tillitsvalgt ved FOST på Jørstadmoen, Tonje Haugen, er glad for at etterforskningen er over og at resultatet ble som det ble.

– Samtidig vil jeg understreke at vi som jobber her oppe har vært sikre på at vi ikke har gjort noe galt, sier Haugen.

Uryddig

Det er likevel et lite skår i gleden. De ansatte har under hele prosessen følt seg mistrodd av sine arbeidsgivere i FD.

– Alle som jobber her har vært utsatt for en belastning som kunne vært unngått dersom anmelder hadde brukt en mer skjønnsmessig vurdering. Det er under enhver kritikk at de går til anmeldelse før de selv undersøker forholdene nærmere, mener Haugen.

Hun karakteriserer departementets håndtering av prosessen som merkverdig og uryddig.

– Jeg vil understreke at FOST aldri har fått lov til å forklare sin side av saken til departementet, sier Haugen.

Hun og de andre FOST-ansatte håper FD gjør sitt for å rette opp inntrykket de har av sin arbeidsgiver.

– Jeg forventer at departementet kommer med en unnskyldning til oss, fastslår Haugen.

– Tror du dere får en unnskyldning?

– Jeg vet ikke. Men jeg håper det, sier Haugen.

Oppreisning

Også forsvarssjef Harald Sunde er fornøyd med resultatet av etterforskningen.

– Jeg er svært glad og tilfreds med at statsadvokaten henlegger saken. Dette underbygger den tillitt og det solide inntrykket jeg har til de tjenestemenn- og kvinner som jobber i vår sikkerhetsorganisasjon, skriver Sunde i en pressemelding.

Han fastslår at de ansatte har opptrådt profesjonelt i en vanskelig og vond tid.

– Det viktige for meg nå er å ivareta mitt personell på beste måte. Det er mitt mål å bygge opp tillitten til organisasjonen, slik at den igjen fremstår med det bildet den fortjener. Statsadvokatens utvetydelige konklusjon er således et skritt i den retning og, ikke minst, en oppreisning for vårt personell, skriver Sunde.

Ikke noe valg

Departementsråd i Forsvarsdepartementet, Erik Lund-Isaksen, er glad for konklusjonen fra statsadvokaten

– Min første reaksjon er at jeg er glad og lettet. Tanken på det motsatte, at noe straffbart skulle ha skjedd, hadde vært tung å takle, sier Lund-Isaksen.

Han har forståelse for at de ansatte er frustrerte. Men Lund-Isaksen mener departementet ikke hadde noe annet valg enn å ta kontakt med politiet.

– Jeg skjønner de ansatte. De har følt prosessen som tung. Vi hadde to muligheter. Enten undersøke saken internt, eller ta kontakt med politiet. Vår vurdering var at vi, som regjeringskontor, ikke kunne undersøke og rydde opp i straffbare forhold selv. Det ville vært uholdbart om vi skulle bli mistenkt for å skjule straffbare forhold. Derfor tok vi kontakt med politiet, sier departementsråden.

Han ser derfor ingen grunn til å be de ansatte om unnskyldning.

– Jeg skjønner at de vil ha en unnskyldning. Men jeg har ikke noe behov for å be om unnskyldning, selv om jeg skjønner deres frustrasjon og synspunktet om at de har blitt behandlet urettferdig, sier Lund-Isaksen.

Annonse

Flere saker

Annonse