JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stillferdige helter

– Omsorgsarbeiderne er mine helter, sier Inger Christine Årstad etter å ha videointervjuet 15 kvinner i omsorgsyrker.

Årstad har tidligere laget videodokumentasjon om mannlige fagorganisertes liv og virke i Gjøvik-området. Denne gangen er det kvinner i helse- og sosialsektoren hun har rettet videokameraet mot.

I et intervju med den lokale LO-avisa, «Folkets røst», nøler hun ikke med å utrope dem til «selve kården i kvinnefrigjøringa».

– De rettigheter de har vunnet har så visst ikke kommet av seg sjøl. Framskrittene er gjort med musesteg. Så sent som i 1990-årene møtte kvinner argumenter som at lønnsøkning for dem ikke var nødvendig, siden de var gift, og kunne forsørges av sin mann, forteller Inger Christine Årstad.

LAST NED:Les hele presentasjonen av videodokumentasjonen i siste utgave av «Folkets røst»

Slående forskjeller

Hun mener de to videoprosjektene også viser slående forskjeller mellom menns kvinners faglige historie:

– Mens mennene sjøl er bevisste på at de har gått i front og brøytet vei for faglige rettigheter, bedre lønns- og arbeidsvilkår, har kvinnene bare gjort jobben, og ikke sett anstrengelsene for å bedre kårene som en del av kvinnekampen, mener Årstad.

Ikke minst av den grunn mener hun dette prosjektet er viktig for å synliggjøre den viktige jobben disse kvinnene har gjort – ikke bare for kvinners rettigheter – men for velferd og utvikling i hele samfunnet.

Annonse
Annonse