JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Intern LO-kamp om medlemmer

Alle ansatte på en arbeidsplass bør være med i det samme forbundet, mener Leif Sande i Industri Energi – og da er det ikke plass til eget forbund for arbeidsledere og teknikere. – Tøv, svarer FLT.

Det var under landsstyremøtet i Industri Energi (IE) i forrige uke at forbundsleder Leif Sande sa at store deler av medlemmene i Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT) like godt kan stå i IE.

– Overenskomstene dekker de samme områdene, IE er det mest attraktive forbundet, er større, har mer pondus og mer innflytelse, fastslo Leif Sande i IE og høstet applaus fra landsstyret.

Jonny Simmenes i FLT svarer med å si at Leif Sande tar feil og at LO fastholder at FLT har både avtale- og organisasjonsrett for teknikere og ingeniører i privat sektor.

Legge ned FLT?

– Vil du legge ned FT, Leif Sande?

– Jeg har ikke tenkt å fremme forslag om det, svarer Leif Sande.

– Like fullt åpnet du din tale til landsstyret med å fortelle om organisasjonskampen med FLT?

– Bakgrunnen er at vi sloss med FLT om de samme medlemmene på svært mange arbeidsplasser. Dette finner jeg unødvendig. Jeg ønsker en vertikal struktur, der ett og samme forbund organiserer alle ansatte på samme arbeidsplass. Dette er en struktur som likestiller de ansatte og er i tråd med menneskesynet i vår tid.

Likestilling også på jobben

– Og det betyr?

– Den horisontale struktur er en levning fra den gangen det var større forskjeller mellom ansatte, der LO i hovedsak organiserte arbeidere, mens ingeniører og funksjonærer sto utenfor vårt fellesskap. Horisontal struktur innebærer at prosessarbeidere er organisert et sted, kontoransatte i et annet forbund og sjåfører i det tredje. Dermed opererer flere LO-forbund på samme arbeidsplass, og forbund i LO sloss om de samme medlemmene.

I dag går vi i samme skole og tar videreutdanning uansett bakgrunn. Vi er likestilte i samfunnet på en helt annen måte, og denne likestillingen må gjenspeiles også i fagorganisasjonen, svarer Leif Sande.

FLT er liv laga

– Vi skal snart feire vårt 60 års jubileum, og forbundet er kommet for å bli, sier Jonny Simmenes i FLT. Han ble valgt til leder av forbundet tidligere i høst og har fått en organisasjonskamp i fanget.

FLT ble stiftet og tilknyttet LO i 1951 og har rundt 18 000 medlemmer, fordelt på 100 avdelinger i dag.

– Jeg vet ikke riktig hva Leif Sande i IE vil med sitt utspill, men vi er i hvert fall helt uenig med ham på sentrale punkter. Faktum er at IE ikke har avtalerett for de områder som vårt forbund organiserer, nemlig arbeidsledere, mellomledere, ingeniører og tekniske funksjonærer i privat sektor.

– Har du fått signaler om at andre forbund i LO ønsker å overta medlemmene i FLT?

– Nei. Jeg synes det er synd at forbund i LO til de grader vil oppløse det gode samarbeidet innad i organisasjonen, spesielt når LO i brevs form har fastslått at det er vi som har avtale- og organisasjonsretten, svarer Jonny Simmenes i FLT.

Annonse

Flere saker

Annonse