JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Håper på de store kanonene

Alle forhandlinger har dårlige dager. At den kom på mandag for klimaforhandlerne i København er kanskje ikke så ille. Det er statsråd Bjursrøm og LO-leder Flåthen enige om.

torgny@lo-media.no

Mandag formiddag var en dårlig dag i Bella Center i København. U-landene marsjerte ut av salen, men kom tilbake etter tre timer. Mandag kveld møttes LOs delegasjon og den norske forhandlingslederen, statsråd Hanne Bjurstrøm.

– Norge er opptatt av at i-landene skal legge penger på bordet, og ta hensyn til de utfordringene u-landen står overfor, understreket Hanne Bjurstrøm under møtet.

– Men hvis vi ikke får med oss USA, Kina og India - de tre store utslippsnasjonene - så blir det vanskelig, la hun til.

– Det som blir spennende, er når de politiske kanonene kommer utover i uka. Om de er villige til å ta det ansvaret de er nødt til å ta for å gjøre noe med klimautfordringene. Er det noen som er villige til å være Svarte-Per i det spillet der.

– Må det være en Svarte-Per?

– Nei, det er det jeg ikke tror, svarer Roar Flåthen.

– Jeg er optimist når de store kanonene kommer. Alternativet - at det ikke blir noen avtale - er mye verre. Jeg synes at Norge gjør en kjempejobb. Vi er en liten nasjon, men internasjonalt har vi mulighet for å påvirke, sier Flåthen.

– Er du også optimist, Bjurstrøm?

– Jeg tror dette blir vanskelig. Det er mange spørsmål som må løses. Men når alle de viktige politikerne i verden kommer så viser det hvor viktig dette er, og det viser også hvor vanskelig det vil bli å være det landet som gjør at dette ikke blir mulig. Men skal vi nå fram til en avtale må alle land gå fra de posisjonene som de i utgangspunktet hadde. Da kommer forhandlerne inn, sånn at ingen har følelsen av at de har tapt ansikt. Alle disse landene skal tilbake til sine nasjonalforsamlinger og fortelle at de har inngått en god avtale for dem. Det må vi ha respekt for. India kan ikke komme tilbake å si at «vi har tatt på oss mer enn det vi relativt sett burde ha gjort i forhold til USA». Det må fremstå som en rettferdig avtale.

– Hvorfor skulle Kina og India komme med innrømmelser nå? For det første er det statslederne som liker å være de som skal komme og være heltene. Det er for tidlig å tro at de forløsende tingene kommer nå, følge Bjurstrøm opp.

Fra onsdag og til fredag når konferansen avsluttes kommer statslederne fra over halvparten av verdens land til København.

LO-leder Roar Flåthen er en erfaren forhandler. Til tross for at mandag var en dårlig dag i København er han ikke pessimist, og han bidrar gjerne med noen råd til den norske forhandlingslederen.

– Jeg tror nettopp dette med psykologien er viktig. Nå ser det litt vanskelig ut, nå trøkkes det mellom u-land og i-land. I en hver forhandlingsstruktur har vi disse elementene. Det vil gå opp og ned, svarer LO-lederen.

Hvorfor bruker du tid til å møte LOs delegasjon under travle dager her i København?

– Det er fordi fagbevegelsen er viktige støttespiller i klimaarbeidet, både nasjonalt og internasjonalt. Det har skjedd en veldig endring i det engasjementet i den tida jeg har jobbet med dette, svarer Bjurstrøm. Hun har jobbet med klimaspørsmål siden septemeber 2007.

– Hvilken rolle spiller fagbevegelse i dette arbeidet?

– Det som er viktig er at fagbevegelsen finnes verden rundt og har veldig mange medlemmer, og de kan presse regjeringer til å gjøre de riktige tingene. Det vi gjør her på politisk nivå er å lage noen gode avtaler på politisk nivå om hvordan verden skal se ut, men så kommer jobben med å gjennomføre dette i de enkelte land. Da er det det sivile samfunnet som må gjøre jobben, og da er begge sider i arbeidslivet viktige.

– Roar Flåthen, er du fornøyd med det du har fått høre her av Hanne Bjurstrøm?

– Vi er fornøyd med at den norske regjeringa følger opp det som vi i LO, sammen med internasjonal fagbevegelse har vært opptatt av, sier Flåthen. Han peker blant annet på ti-punktsprogrammet fra den nordiske samarbeidskomiteen mellom de sosialdemokratiske partiene og fabevegelsene, Samak, som ligger inne i den norske posisjonen.

– For fagbevegelsen handler dette om de rike og de fattige. Vi vil utvikle et samfunn der forskjellene blir mindre. Derfor er vi nødt til å få en løsning der u-landa både får en bærekraftig utvikling og økt velstand. Vi får ikke en rettferdig fordeling i verden uten at vi løser klimaproblemene. Får vi ikke en løsning her, kommer klimaproblemene til å overskygge mange av de andre problemene. Det er det som er utfordrende, sier Flåthen.

– Klimaproblemene vil forsterke fattigdomsproblemene, understreker også Hanne Bjurstrøm.

Annonse

Flere saker

Annonse