JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Grønne jobber viktigst

Da LO inviterte til klimaseminar i København i dag var grønne jobber det viktigste.

torgny.hasaas@lomedia.no

Innledningene fra Roger Hansen, leder i Transportarbeiderforbundet og Kjell Atle Brunborg i Norsk Jernbaneforbund satte naturlig nok søkelys på transportsektoren. Den står for 29 prosent av CO2-utslippet i Norge.

Krav til transportplanen Større satsing på kollektivtransport ville kunne gi viktige bidrag til reduserte utslipp. Begge hadde krav til neste revidering av Nasjonal Transportplan. Brunborg mente at da var det tid for en storsatsing på tog med høy hastighet mellom Oslo og de tre andre store byene i Sør-Norge.

Begge tok også til orde for å innføre veiprising som et virkemiddel for å dempe privatbilismen i de store byene. Dette vil både få flere til å velge kollektivt, og øke framkommeligheten i kollektivfeltet.

Bare grønne jobber Utredningsleder i LO, Eystein Gjelsvik, holdt en utvidet versjon av foredraget fra Samak-møte dagen før, men konklusjonen var den samme. Det finnes ingen egen grønn jobbsektor, alle jobber skal være grønne. Han pekte på den enorme omstillingen som må til for å få til et lavkarbonsamfunn.

Gjelsvik pekte på at den nordiske modellen med universelle ordninger, har stor omstillingsevne sammenlignet med USA for eksempel. I USA er for eksempel pensjon og arbeidsløshetstrygd knyttet til hver enkelts ansettelsesforhold. Det gjør omstilling til klimavennlig produksjon vanskeligere.

Mer klimavennlig Fra Industri Energi stilte Frode Alfheim. Han la fram eksempler fra en rekke bransjer hvor produksjonen i Norge er mye mer klimavennlig enn hos konkurrentene. Han gikk naturlig nok kraftig i mot dem som mener at Norge bør legge ned oljeproduksjonen for å hindre klimautslipp.

Han viste at norsk oljeproduksjon bare slipper ut 1/3 av det som for eksempel skjer ved produksjon av olje i Nord-Amerika.

Renseteknologien LO-leder Roar Flåthen la fram de store klimapolitiske linjene med utgangspunkt i klimapolitisk handlingsplan fra 2007. Han pekte på den store utfordringen som gjelder å kommersialisere CO2-renseteknologien.

Annonse

Flere saker

Annonse