JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Luselønn på statskontrakter?

Eftas overvåkingsorgan ESA mener at den norske forskriften som stiller krav til lønns- og arbeidsvilkår på offentlige kontrakter er i strid med EØS-avtalen. Regjeringa vil endre teksten, men forsvare innholdet.

ESA åpnet sak mot Norge i juli, med påstand om at forskriften, som skal hindre sosial dumping på offentlige kontrakter, er i strid med EU’s regelverk.

Saken ble reist i samme brev som ESA avviste klagen på den norske loven om allmenngjøring av tariffavtaler fra NHO-foreningen Norsk Teknologi. Denne loven er ikke i strid med prinsippet om fri flyt av tjenester, erklærte ESA.

Forskriften

Derimot ble det altså innledet undersøkelser om berettigelsen av en forskrift som sier at ”Oppdragsgiver skal i sine kontrakter stille krav om at ansatte hos leverandører og eventuelle underleverandører som direkte medvirker til å oppfylle kontrakten, har lønns- og arbeidsvilkår som ikke er dårligere enn det som følger av gjeldende landsomfattende tariffavtale, eller det som ellers er normalt for vedkommende sted og yrke. Dette gjelder også for arbeid som skal utføres i utlandet.”

Går for langt

I en dialog med ESA denne høsten har regjeringa svart med å forsvare forskriften, blant annet fordi offentlig sektor må gå foran og tjene som modell for andre oppdragsgivere.

Nå har ESA slått fast at forskriften strider mot EØS-avtalen. En sentral innvending er at den ikke klart nok skisserer hvilke krav til lønns- og arbeidsvilkår som skal gjelde for dem som jobber med leveranser til det offentlige. ESA har også framholdt at forskriften går for langt når den ber tilbydere følge tariffavtaler som ikke er allmenngjort.

Vil forsvare prinsippet

Fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap) lover i en pressemelding i dag at regjeringen vil slåss for innholdet i forskriften.

– Vi ser imidlertid at forskriften kunne vært tydeligere på enkelte punkter, og vi vil derfor gå i dialog med ESA om hvordan vi kan gjøre disse kravene tydeligere, sier statsråden i en pressemelding.

Eventuelle endringsforslag vil bli drøftet med partene i arbeidslivet før de sendes ut på alminnelig høring, skriver fornyings- og administrasjonsdepartementet.

Annonse

Flere saker

Annonse