JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykefraværet kraftig i været

Sykefraværet har økt med 11 % det siste året. Svineinfluensaen forklarer bare en tredel av økningen, mener Nav.

einar.fjellvik@lomedia.no

Ikke siden 2000 har sykefraværet økt så kraftig. Statistikken for 3. kvartal, som Nav offentliggjorde i formiddag, viser at både det egenmeldte korttidsfraværet og det legemeldte fraværet øker.

Samlet var sykefraværet 7,7 % i tredje kvartal. For ett år siden var det på 6,9 %.

LAST NED: Sykefraværsstatistikk for 3. kvartal 2009

Langt fra IA-målet

Målsettingen i avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) er å få fraværet ned i 5,6 % innen utgangen av 2009.

Fristen for å forhandle om fornying av IA-avtalen er foreløpig utsatt i to måneder for å gi myndighetene og partene i arbeidslivet mer tid til å diskutere nye virkemidler for å få fraværet ned.

Menn øker mest

Kvinner har fortsatt høyere sykefravær enn menn, men det siste året er det særlig blant menn fraværet har økt kraftig. Og aller mest har det økt blant menn i alderen 30 – 49 år.

I denne gruppa har fraværet økt med 14,4 %. For menn under ett er økningen 13,2 %, mens kvinnenes sykefravær har økt med 9,1 %.

SPESALSIDE:Sykefravær til besvær

Influensa forklare bare noe

– Vi har tidligere sett at sykefraværet vanligvis går noe ned om lag ett år etter at ledigheten begynte å øke. Det har ikke skjedd under denne nedgangskonjunkturen. Nå har vi en situasjon hvor sykefraværet øker kraftigere enn tidligere. Økningen i influensasyke kan forklare en tredjedel av økningen, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Ifølge Navs tall står sykdommeri luftveiene for 30 % av veksten i det legemeldte fraværet. De fremste «vekstdiagnosene» ellers er muskel/skjelettlidelser og psykiske lidelser.

Nesten alle bransjer

Ifølge Nav-tallene har sykefraværet økt i alle bransjer unntatt finans/forsikring. Størst økning er det innen bygg og anlegg, som også har blitt hardest rammet av finanskrisa.

Industrien, som også har blitt kraftig rammet av de økonomiske nedgangstidene, viser derimot bare en moderat økning i sykefraværet.

Annonse
Annonse