JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klimaoppsummering fra LO

LOs medlem i Norge forhandlingsdelegasjon, Anne-Beth Skrede har gjort seg noen avsluttende tanker om klimatoppmøtet i København (COP 15).

Det har vært en lang natt for alle forhandlerne, som avsluttet møtene kl 04 i natt.

Men det har gitt bra framgang på følgende felter;

I «Felles visjon» (shared vision) har det kommet ny tekst, og teksten med rettferdig omstilling (Just transition) og anstendig arbeid er fremdeles med.

I «Økonomiske og sosiale konsekvenser av tiltak» (economic and social consequences of resonse measures) har det meste av teksten blitt omforent, og rettferdig omstilling er fremdeles med.

Teknologi utvikling og overføring; Her gjenstår to uløste tema, nemlig finansieringmåte/-størrelse og punktet om hvordan en skal håndtere patentrettigheter. Men det er enighet om å opprette en teknologi mekanisme, med en styringskomite (executive committee) og et klimateknologisenter og -nettverk. Det ser også ut til at punktet om opplæring er ivaretatt i teksten.

De store spørsmålene (mål, i-landenes reduksjoner, u-landenes forpliktelser, overvåking/rapportering og penger) er overlatt til toppolitikerne. En regner med at det går mot midnatt før en er i mål.

Nå går president Obama på talerstolen her på Bella Center: Han maner til global avtale, og han lover USA skal ta sitt ansvar som en av de største utslippsnasjonene. Han er overbevist om at den nye satsinga og omleggingen til ren energi økonomi vil gi millioner av nye jobber. Han påpeker også at alle nasjoner må bidra med forpliktelser til reduksjoner og mål.

Ellers kommer han dessverre (men ventet) ikke med noe nytt om USAs reduksjonsforpliktelser. Det er som før annonsert, og det er selvsagt for lite!

Videre lover Obama at USA vil bidra med 10 milliarder US dollar nå dersom det blir en global avtale, og at de vil bidra til at i-landene bidrar med 100 milliarder dollar fra 2020, noe også Hillary Clinton sa i går da hun deltok her på COP15.

Det er uten tvil viktigere at Obama er her enn at han sier så mye nytt. Det blir vurdert av alle at det er et viktig signal til at en skal komme i mål. Før han gikk på talerstolen hadde Obama også møte med blant andre Kinas leder, og det er knyttet stor optimisme til hans tilstedeværelse.

Jeg får ikke med meg avslutningen på dette spennende dramaet, så dere får følge med på nyheten utover kvelden. Jeg reiser hjem med båten fra København i ettermiddag.

Annonse
Annonse