JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere ledige blant østeuropeere

Innvandrere fra Øst-Europa ble hardest rammet av finanskrisen, særlig innenfor byggebransjen.

De måtte tåle den største prosentvise økningen i registrert arbeidsledighet, melder Statistisk Sentralbyrå.

Selv om mange øst-europeerne mistet jobben i Norge etter finanskrisen, utgjør innvandrerne likevel en større andel av de sysselsatte enn for bare ett år siden. Den prosentvise veksten i registrert arbeidsledighet har vært lavere for innvandrere enn for befolkningen ellers, viser tall fra SSB.

Fra et lavt nivå

Innvandrere fra EU-land i Øst-Europa har som nevnt den klart sterkeste prosentvise veksten i registrert ledighet, men ledigheten for denne gruppen var i utgangspunktet svært lav, poengterer forskerne.

Veksten i registrert ledighet har derimot vært lav for innvandrere fra Asia, Afrika og Sør- og Mellom-Amerika, men nivået på den registrerte ledigheten i disse gruppene er likevel fortsatt høyere enn for befolkningen ellers.

Hovedgrunnen synes å være at de fleste innvandrergruppene hadde en lavere andel sysselsatt i bygge- og anleggsbransjen og de delene av industrien som har vært sterkest rammet av omslaget i økonomien. Det viser notatet "Hvordan påvirkes innvandrerne av omslaget i arbeidsmarkedet?" fra Statistisk sentralbyrå.

Stor forskjell fra næring til næring

Finanskrisen i 2008 førte etter hvert til et klart omslag i arbeidsmarkedet - fra sterk vekst i sysselsettingen til stagnasjon. Mens oppgangskonjunkturen fram til våren 2008 hadde medført en betydelig reduksjon i arbeidsledigheten, snudde utviklingen og ledigheten økte igjen.

Bygg og eksportindustri

Utviklingen har imidlertid vært forskjellig for ulike deler av arbeidsmarkedet. Konjunkturutsatte næringer som bygge- og anleggsvirksomhet og eksportindustri har blitt rammet av konjunkturomslaget og fått nedgang i sysselsettingen. Innenfor offentlig sektor, særlig helse og sosialsektoren, har veksten i sysselsettingen derimot fortsatt.

Hovedkonklusjonen er at alle innvandrergrupper, med unntak altså av innvandrere fra EU-land i Øst-Europa, kommer bedre ut enn befolkningen ellers med hensyn til sysselsetting og registrert ledighet som følge av de økonomiske nedgangstidene, skriver SSB videre.

Overrepresentert på bygg og i industrien

Årsaken til det er at ”befolkningen ellers” og innvandrere fra EU-land i Øst-Europa var overrepresentert i de mest konjunkturutsatte næringer, som deler av industrien og bygge- og anleggsvirksomhet og fikk dermed en rask økning i ledigheten. Det hører imidlertid med til bildet at de hadde lavere ledighet i utgangspunktet enn for eksempel innvandrere fra Asia og Afrika.

En må også ha i mente at tallene som presenteres her er fra den tidlige fasen av nedgangskonjunkturen det vil si for sysselsatte fram til 4.kvartal 2008 og registrerte arbeidsledige 1.kvartal 2009, påpeker SSB-forskerne.

Som innvandrer regnes en person født i utlandet av utenlandsfødte foreldre.

Alle andre inngår i "befolkningen ellers", etter definisjonen til Statistisk Sentralbyrå.

Annonse
Annonse

Som innvandrer regnes en person født i utlandet av utenlandsfødte foreldre.

Alle andre inngår i "befolkningen ellers", etter definisjonen til Statistisk Sentralbyrå.