JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Store lønnsforskjeller

En undersøkelse gjennomført av UNI avslører store lønnsforskjeller i det enkelte land mellom "nye" og "gamle" postselskaper. Undersøkelsen viser at 16 av 20 europeiske land har innført minimumslønn i postsektoren.

may.berg@lomedia.no

I et land som Storbritannia, hvor konkurransen på postmarkedet ble sluppet fri i 2006, tjener en ansatt i statsselskapet Royal Mail 1.664 euro (14.074 kroner) i måneden i gjennomsnitt.

En ansatt i de "nye" selskapene tjener i gjennomsnitt 1.100 euro (9.304 kroner) .

Det vil si at lønna i Royal Mail er 34 prosent høyere enn hos konkurrentene, hvor gjennomsnittslønna er identisk med den lovbestemte minimumslønna i Storbritannia.

I andre land i Vest-Europa varierer lønnsforskjellen fra 9 til 35 prosent i favør av de gamle postselskapene.

Alle de 20 landene sett under ett, tjener en ansatt i de gamle selskapene i gjennomsnitt 24 prosent mer enn en som jobber hos en av konkurrentene.

Sverige og Hellas.

I en del land i Øst-Europa er situasjonen omvendt; de nye selskapene betaler bedre enn de gamle. I bare to av landene, Sverige og Hellas, har man klart å inkludere de nye selskapene i det kollektive avtaleverket, slik at alle postfolk går på de samme tariffavtalene.

16 av de 20 europeiske landene som svarte på spørreundersøkelsen har innført minimumslønn. Den varierer fra 250 euro (2.114 kroner) i Latvia til 2.347 euro (19.850 kroner) i Sveits.

Undersøkelsen tar ikke i betraktning levekostnadene i det enkelte land. Derfor er det ikke trukket noen konklusjoner om hvorvidt minimumslønna er til å leve av i de ulike landene.

Lisenssystem.

85 prosent av landene bruker et lisenssystem for å regulere postmarkedet, men bare 35 prosent av landene inkluderer sosiale standarder for ansatte i lisenssystemet.

UNI konkluderer med at fagbevegelsen må kreve at det stilles garantier for minimumsstandarder også når det gjelder lønns- og arbeidsforhold, for å unngå sosial dumping.

Andre funn i undersøkelsen:

Arbeidstida for en europeisk postansatt er i gjennomsnitt 38,9 timer i uka. I de nye selskapene går utviklingen i retning av flere deltidsansatte og selvstendig næringsdrivende (kontraktører), som ofte er innvandrere.

Gjennomsnittlig organisasjonsgrad er på 68 prosent i de tradisjonelle postselskapene, mens fagorganisering er lite utbredt i de nye selskapene.

I alle land unntatt Tyskland er det flere enn ett forbund som organiserer i postsektoren. Frankrike, Spania og Ungarn har hele sju forbund i postsektoren.

Fagforeningene har for lite informasjon om de nye selskapene i postmarkedet.

Annonse
Annonse