JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pliktløp mot postdirektivet

UNI forbereder "mass-attack" på EU-parlamentet for å få utsatt innføringen av det 3. postdirektivet. Men ett år før direktivet skal iverksettes, har de færreste tro på at direktivet lar seg stoppe av kampanjer.

may.berg@lomedia.no

– EU-parlamentet er dominert av nyliberalere. Jeg ser ingen vilje blant politikerne, og det er de som bestemmer. Så ja, jeg er pessimistisk når det gjelder mulighetene til å utsette innføringen av postdirektivet, sier Neil Anderson, generalsekretær i UNI Europa Post og Logistikk .

– Men vi prøver. For uten fagbevegelsen skjer det i hvert fall ingenting, legger han til.

Pessimisme.

På komitemøtet i UNI Europa Post og Logistikk i Luxembourg i november er postdirektivet igjen på møtekartet. Tillitsvalgte fra alle kanter av Europa rapporterer tilbake om hva som skjer i deres respektive land. Diskusjonen om hvordan de skal videreføre kampanjen mot postdirektivet overfor egne medlemmer av EU-parlamentet løfter ikke akkurat taket i møterommet.

– Jeg tror vi må utføre mirakler, og mirakler er det ikke så mange av, sier Lorenzo Galbiati fra det italienske søsterforbundet til Postkom.

– Den spanske regjeringen har ikke respondert på vår kampanje. Regjeringen har sagt et unisont ja til direktivet, sier Mir Montserrat fra spanske FCT-CC.OO.

D-dagen.

EUs 3. postdirektiv skal etter planen implementeres fra 31. januar 2010. Det betyr at den siste resten av postmonopolet avvikles innenfor EU. For de fleste landene, inkludert Norge, gjelder det brev under 50 gram.

UNI har gjort studier som viser at liberalisering fører til arbeidsledighet og forverrede lønns- og arbeidsforhold for postansatte, og dårligere service for kundene.

Med finanskrise og dramatiske fall i postvolumene i tillegg, mener UNI at de negative effektene av liberaliseringen vil bli ytterligere forsterket.

Finanskrise og volumfall.

UNI-tillitsvalgte fra ulike land bekrefter at finanskrisa og volumfall går hardt ut over postjobbene. I Italia er det snakk om at titusener av arbeidsplasser kommer til å gå tapt de nærmeste årene. I Frankrike er framtidsutsiktene også dystre.

– I løpet av 3-4 år kommer 50 000 jobber til å forsvinne i La Poste. Vi diskuterer tidligpensjon fra 53 år med vår arbeidsgiver, sier Jacky Arches i FO-COM.

Kampen om Royal Mail.

Høstens streikeaksjoner i Storbritannia handlet i stor grad om hvordan Royal Mail skal takle en storstilt restrukturering, som er framtvunget av liberalisering, volumfall og finanskrise. Fagforbundet CWU krever å få en hånd på rattet i omstillingen.

CWU og Royal Mail kommer ventelig til å være opptatt i forhandlinger helt fram til jul. Målet er å komme fram til en "pakke" som omfatter alt fra nedbemanning til en ny, omfattende kollektivavtale.

– Alternativet er ingen avtale og nye streiker, sier John Baldwin fra CWU, som også er viseformann i den sosiale dialogen på postområdet i EU.

Ettersom Royal Mail mistet monopolet på postmarkedet i 2006, er ikke Baldwin svært engasjert i kampanjen for å utsette postdirektivet. Han mener at det har lite for seg å kjøpe seg ekstra tid, dersom man ikke har klare planer for hva man skal bruke denne tiden til.

– Da bare utsetter vi problemene, sier Baldwin.

CWU klarte tidligere i år å slå tilbake et forsøk fra Labour-regjeringen på å privatisere deler av Royal Mail. Nå kjemper forbundet for å finne en løsning på et pensjonsgap på 9-10 milliarder kroner i Royal Mail.

Privatisering. Når det 3. postdirektivet synes vanskelig å komme utenom, ser det ut til at postforbundene i Europa velger å prioritere kampen mot privatisering. I Frankrike har fagforeningene drevet stillingskrig siden i fjor med La Poste og regjeringen om hvorvidt det statlige postselskapet skal få endret juridisk status slik at det kan få tilført ny kapital.

– Vi kjemper imot. Introduseringen av ny kapital i La Poste vil åpne for privatisering, sier Jacky Arches.

Senest 25. november gikk den franske fagbevegelsen i tog mot privatisering.

Utsettelse i Hellas.

Hellas fikk sosialistisk regjering for noen uker. Den nye regjeringen har lagt den forrige regjeringens planer om å privatisere deler av Hellenic Post til side.

– Vi har slåss mot postdirektivet, men hvis vi ikke kan vinne, må vi kjempe for at reglene blir tøffest mulig for konkurrentene som vil inn på markedet. Vi skal i samtaler med den nye regjeringen om dette en av de nærmeste dagene. Sosial dumping blir et annet viktig tema. Vi har jobbet for deres seier, og vi venter å få noe tilbake. Jeg tror at implementeringen av postdirektivet blir levelig for oss, sier Spiros Stogiannos fra forbundet Post.

Hellas har bedre tid på å forberede seg enn de fleste. Landet som har en stor del av befolkningen spredd på 2000 øyer, har fått utsatt innføringen av postdirektivet til 2013.

Politisk uenighet i Danmark.

Det eneste landet utenom Norge hvor implementering av postdirektivet fortsatt er diskusjonstema, ser ut til å være Danmark.

Isa Rogild i HK Post forteller om intern uenighet i den konservative, danske regjeringen.

– Venstre, det gamle bondepartiet, ser ut til å ha oppdaget at det er landbefolkningen som må betale prisen for liberaliseringen, sier Rogild.

Hun mener at nedleggelsen av Bring CityMail har vist at det ikke lar seg gjøre å etablere en konkurrerende virksomhet hvis man ikke kan dumpe lønningene.

Annonse
Annonse