JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skien og Kragerø fengsel slås sammen

Fengslene i Kragerø og Skien er fra nyttår slått sammen og skifter navn til Telemark fengsel. Samtidig jobber to av de fengselsansatte i Kragerø med å endre atferden til ungdommer i byen.


05.01.2010
13:00
16.12.2013 12:15

jan.erik@lomedia.no

Kragerø – denne hvite byen på telemarkskysten; inngangen til sørlandet hvor alt ser så idyllisk ut. Også tidlig i desember da det er rim på leverposteien og frostrøyken kan skimtes over den nesten isbelagte fjorden.

Likevel glir tre hvite svaner majestetisk forbi, skeptisk til fotografen – det skal sies – men ellers tilsynelatende fornøyde med livet i sin allminnelighet.

En by uten tog.

De ser ikke grinete ut, gutta i fellesrommet rett utenfor hovedvakta i Kragerø fengsel heller. To av dem har funnet fram sjakkbrettet og lurer på hvor jeg kommer fra.

Skuffelsen over at det ikke er VG er den samme her som på Ila, Ullersmo eller Tunga.

Kragerø er byen det ikke går tog til sjøl om jernbanestasjonsbygget står. Skammelig!

Vil utvide.

Kommer du til denne byen en solskinnsdag, så skulle du kanskje ikke tro at noe kriminelt kunne skje her. Det er sjølsagt feil.

Byen har som nevnt både fengsel og politihus – de er til og med naboer. Men politihuset, et verneverdig og staselig bygg, har en leiekontrakt som går ut i 2012.

Eieren planlegger å legge det ut for salg så det gjelder å kjenne sin besøkelsestid.

– Vi håper å kunne ta over bygget. Da kan vi øke kapasiteten fra 18 til 30 fengselsplasser, sier Espen Jambak, for tiden permitert NFF-leder ved Kragerø fengsel. Permisjonen skyldes at han fram til nyttår vikarierer som assisterende fengselsleder.

Jambak forteller at presset på varetektsplasser er stort. Og beleggsprosenten er høy, om lag 97 prosent ved utgangen av august i år.

Redde i starten.

Akkurat som i andre regioner i kriminalomsorgen har det også i region sør, som Kragerø fengsel hører under, utgått et dekret fra Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF) om å undersøke muligheten for å slå sammen fengsler.

Signalene om dette er også tydelige i kriminalomsorgsmeldingen ”Straff som virker”.

Direktør Bjørn Krogsrud satte i gang undersøkelser der dette var naturlig. For Kragerø ble naturlig sammenslåingspartner Skien fengsel.

Det ble nedsatt et partssammensatt utvalg som skulle se på saken. Fagforeningene ble tidlig trukket inn i arbeidet.

– Vårt utgangspunkt var at vi i Kragerø ikke ønsket noen sammenslåing, forteller Jambak.

– Hvorfor ikke?

– Fordi vi var redde for å bli slukt av Skien og miste vårt særpreg som småfengsel. Vi var rett og slett redde for å få mer byråkrati og få vår mulighet til å bestemme sjøl begrenset.

Telemark fengsel.

Etter hvert som møtene skred fram, fant de fem representantene fra Kragerø fengsel i sammenslåingsutvalget ut at den meningsmessige avstanden mellom Kragerø og Skien ikke var så stor.

Den geografiske avstanden er det ikke så mye å gjøre med, den er fortsatt om lag en times biltur hver vei.

– Vi veit sjølsagt ennå ikke hvordan dette vil gå, men vi fant ut at våre bekymringer ikke var verre enn vi kunne leve med. Krogsrud har hele tida vært klar på at skulle det bli noen sammenslåing, måtte de ansatte i begge fengslene være enige. Men han lot det samtidig skinne gjennom at det ikke ville bli satset noe på de fengslene som ikke ville slå seg sammen, forteller Jambak.

– Hva er fordelene?

– For oss er den største fordelen at vi kan bli en utslusingsanstalt for Skien pluss at vi kan få utnytte den ekspertkompetansen de har. Sett i lys av stortingsmeldingen ”Straff som virker” tror jeg det er lettere å overleve som fengsel om man blir en utslusingsanstalt. Nedleggingstrusselen har vi jo levd med en stund, sier han.

Fra nyttår er sammenslåingen et faktum. Da er Kragerø og Skien fengsel historie – det nye navnet er Telemark fengsel.

Ønsker å gjøre noe.

Men vel så interessant som sammenslåingen er atferdsendringskurset for ungdom som Jambak og fengselsbetjent Arild Minde holder utenfor arbeidstid og nærmest på idealistisk basis (jo, de blir lønnet – men etter eget utsagn blir de langt fra millionærer på dette). De er begge siden 2004 instruktører for endringsprogrammet ”Sinnemestring”.

Utgangspunktet for atferdskurset er at heller ikke Kragerø, idyllisk som byen altså er, har skoleelever som alltid er mors beste barn. Men prisverdig nok ønsker flere av byens etater som kommunen, politiet, skolene og Samordnede Lokale Tiltak (SLT) å jobbe mer målrettet mot barn og unge.

Dermed meldte Kragerø fengsel at de hadde noe å bidra med gjennom sine to sinnemestringsinstruktører.

Positivt tiltak.

Målgruppa for det som ble et adferdsendringskurs for ungdom er 13-14 åringer. Jambak og Minde kjører dette som intensive 4-ukers kurs. To ganger i uka, altså 8 sesjoner. Halvannen time hver gang.

– Vi måtte legge om språket litt fordi ungdommene er yngre enn de vi er vant med fra fengslet. Det er skolen som plukker ut deltakerne som kommer fra 8. klasse, og rammen er inntil seks ungdommer på hvert kurs, forteller de to fengselsbetjentene.

De kjørte et kurs på våren og nærmer seg seg nå slutten på det andre.

– Vi har fått veldig positiv tilbakemeldinger fra foreldrene, sier Jambak.

– Hvorfor gjør dere dette?

– Fordi vi føler at dette hjelper for mange av ungdommene, sier Jambak.

Minde legger til:

– Det er utrolig inspirerende når du ser at ungdommene responderer på det vi prøver å lære dem.

Frekk på skolen.

Jeg møter 13 år gamle ”Kåre” i brun genser med oppbrettede ermer. Han er litt veslevoksen og er med på atferdsendringskurset.

På skolen har han den siste tida vært frekk mot læreren og ble utvist for én dag. Det syns han ikke var noe ålreit.

Så krangla han med en fyr og slo til ham uten å skade ham fysisk. Skulket litt har han også gjort.

– Foreldrene mine ble sure da sosiallæreren ringte hjem og fortalte dette. De ba meg skjerpe meg. Og nå har jeg lovt å prøve så godt jeg kan, forteller han.

Han innrømmer at det var foreldrene som bestemte at han skulle bli med på dette kurset. For det er jo andre ting han heller kunne tenkt seg å gjøre ”enn å sitte å prate i timesvis”, som han sier.

– Egentlig er jo dette gørr kjedelig. Skulle heller gjort noe gøy.

– Er alt kjedelig?

– Nei, filminga og rollespillene er morsomme å være med på. Her lærer vi også best hvordan vi skal reagere for å unngå å være frekk og bråkete på skolen, sier ”Kåre”.

Lurt å endre atferd.

Også ”Tor” er 13 år og med på kurset. Han gir meg et slapt håndtrykk, retter litt på hettegenseren, flakker med blikket og vrir seg urolig på stolen. For en stund siden tettet han dassen på skolen, snakket stygt til læreren og bråket i timene.

– Foreldrene min ble veldig skuffet og sa jeg ikke måtte gjøre dette igjen, forteller han.

Også ”Tor” syns rollespillene på kurset er morsomme.

– Men det er kjedelig å sitte stille å prate. Jeg må ha noe å gjøre hele tida. Hvis ikke, så kjeder jeg meg.

– Hva har du lært på kurset?

– At jeg ikke skal havne i slosskamper, men kanskje trekke meg bort. At jeg ikke skal være frekk mot læreren, men oppføre meg fint. Jeg tror at jeg har lært at det kan være lurt å endre atferd, sier han.

05.01.2010
13:00
16.12.2013 12:15



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Erlend Angelo

Nå skal norsk laks erobre India: – En «game changer»


Flere saker