JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avviser Albania-kritikk

– Det skal ikke være noen tvil om at denne regjeringen setter arbeidstakerspørsmål i fremste rekke, sier statssekretær Rikke Lind i næringsdepartementet.

torgny.hasaas@lomedia.no

I midten av desember undertegnet Efta og Albania en frihandelsavtale. Før jul sendte generalsekretæren i den internasjonale faglige samorganisasjonen, Guy Ryder og generalsekretæren i den europeiske faglige samorganisasjonen, John Monks brev til den norske regjeringa hvor de blant annet skrev: «Kjære minister. Signeringen av en frihandelsavtale er en god anledning til å sende et klart signal til myndighetene i Albania at de må ta hensyn til etablerte sosiale og arbeidsstandarder»

Lind er uenig med Ryder og Monks og sier til LO-Aktuelt at frihandelsavtaler er en god anledning for regjeringen til å drøfte arbeidstakerspørsmål med den albanske regjeringen.

– Da nærings- og handelsministeren, Trond Giske, undertegnet avtalen brukte han stroe deler av talen til å snakke om arbeidstakerspørsmål, forklarer Lind.

I fortalen til frihandelsavtalen er det tatt inn omfattende tekst knyttet til arbeidstakerrettigheter. Frihandelsavtalen med Albania er den samme avtalen som alltid blir brukt når Efta inngår frihandelsavtaler. Det er satt ned en gruppe som skal vurdere om dette er tilstrekkelig. I dette spørsmålet vil LO bli konsultert.

– Regjeringen mener at det handelssamkvem kan bidra til en bedre dialog, sier Lind.

Tidligere har det vært rettet kritikk mot at Efta har inngått en tilsvarende frihandelsavtale med Colombia. Lind mener at Efta, hvor Norge er medlem, har en utmerket anledning til å diskutere arbeidstakerspørsmål med den colombianske regjering. De møtes en gang i året for konsultasjoner i forbindelse med frihandelsavtalen. Dette er en anledning til å ta opp situasjonen for arbeidstakere i landet.

I både Albania og Colombia-avtalen er det tatt inn at landene er forpliktet til å følge opp de ILO-konvensjonene de har ratifisert.

Lind understreker avslutningsvis nok en gang at regjeringa har arbeidstakerspørsmål høyt på dagsorden i disse sammenhengene.

Annonse
Annonse