JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil kjempe for Draka

Konsernledelsen vil flagge ut Draka Comteq på Årnes med 125 arbeidsplasser. – Vi har noen uker for å finne andre løsninger. Dem skal vi benytte, sier klubbleder Trond Leistad.

De ansatte kjente ikke til styrets planer.

– Jeg kom på styremøtet og trodde det skulle handle om resultater, planer og investeringer. Der fikk vi utdelt helt nye dokumenter, som viste at konsernet, som er nederlandsk, vil legge ned produksjonen av datakabler på Årnes, sier klubbleder Trond Leistad til Magasinett.org

– Det kjente jeg som et spark i ansiktet. Særlig fordi vi går med overskudd og har 80 millioner på bok. Hadde vi vært på konkursens rand, hadde det vært noe annet. De mener det er for dyrt å produsere her – og argumentet er beliggenheten.

Fabrikken ligger på Årnes på Romerike, en snau times kjøring fra Oslo.

Utflagging

Planen er å flagge ut produksjonen. 70 prosent av maskinene skal til Presov i Slovakia, der en ny avdeling ble bygd opp i 2001.

Også andre avdelinger i det nederlandske konsernet har fått føle ledelsens nedleggingslinje. I Ystad i Sverige var de 600 ansatte, nå ryker de siste 95, forteller Leistad, som nå tar kontakt med den svenske klubblederen for å drøfte situasjonen. Draka Comtec har også avdelinger i Tyskland, England og altså i Slovakia.

LO og Fellesforbundet

De ansatte har 4-6 uker på seg til å komme opp med alternative løsninger, sier Leistad. Han har allerede kontakt med LO og med avdeling 1 i Fellesforbundet, der han sjøl er nestleder.

– Jeg har snakket med LO-sekretær Kari Hauge, som også er i ledelsen av Innovasjon Norge. Det er mulig de bare kan støtte bedrifter som har økonomiske problemer, men vi skal nå gå gjennom alt lovverk, også EU-regelverket, i samarbeid med avdelingen, for å se om vi finner noe vi kan bruke for å redde bedriften. Vi skal gjøre alt vi kan. Draka er verdt å kjempe for.

Forstår de ansatte

Administrerende direktør Are Willersrud på Draka Comteq Norway deler de ansattes følelser over å miste en god bedrift og en god arbeidsplass, og vil bistå med å gå gjennom alle alternativer. Det gjelder også å kunne sikre de ansattes interesser ved en eventuell nedlegging.

– Men jeg har jo også forståelse for konsernets beregninger og vurderinger, sier Willersrud til Magasinett.org.

– Det er en del forhold vi ikke får styrt. Vi produserer for et europeisk marked. Hjemmemarkedet, inkludert Skandinavia, tar bare 20 prosent av produksjonen vår. Resten går til Europa. Og at norsk krone nå styrkes i forhold til euro, kan vi gjøre lite med. Det samme gjelder fallet i markedet på grunn av finanskrisen. I tillegg kommer den erfaringen at når dette konsernet har bestemt seg, blir det som regel slik. Så optimist er jeg ikke.

Annonse
Annonse