JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Seiret etter 33 år

Argentinske Patricia Isasa vant fram mot sine undertrykkere og torturister i retten, 33 år etter at hun ble fengslet under militærdiktaturet.

stig.christensen@lomedia.no

Det var en rettsavgjørelse lille julaften som fastsatte dommen over seks ansvarlige personer for konsentrasjonsleire, avhør og tortur i Santa Fe-regionen i Argentina.

Seks navngitt personer fikk fra 19 til 23 års fengsel. Sannsynligvis vil de fleste av disse menneskene sitte innesperret livet ut.

Militærkuppet i Argentina i 1976 ble etterfulgt av sju års militærstyre, og etter denne tiden har flere av de dømte hatt viktige stillinger i det argentinske samfunnet. Blant annet var en av dem dommer.

Torturert og voldtatt

LO-Aktuelt har siden høsten 2000 med ujevne mellomrom skrevet om Patricia Isasas omfattende kamp for rettferdighet. Hun har aldri gitt opp å få de skyldige dømt for at hun ble arrestert, fengslet, torturert og voldtatt.

Isasas sak er en av de store fra diktaturtiden, og er gjentatte ganger belyst i argentinske media. Truslene fra de samme kreftene som satt med makten under militærdiktaturet har også dukket opp så sent som i 2006, nettopp mot folk som har kjempet for å få de skyldige dømt. Patricia Isasa kom selv under Kirchner-regjeringens vitnebeskyttelsesprogram for noen år siden, og fikk også tilbud om å skifte identitet, noe hun avslo.

Stadige utsettelser

Hennes sak ble utsatt gang på gang, og for tre år siden sa Isasa til LO-Aktuelt at hennes fiender fra perioden 1976 – 83, fortsatt var en mafia. «De har penger, makt og nettverk», fortalte hun og la til at hun alltid tok sine forholdsregler når hun var i hjembyen Santa Fe.

Argentina er nå i ferd med å avslutte et oppgjør for anslagsvis 30 000 mennesker som ble drept eller «forsvant» i de hemmelige tjenestenes «skitne krig», ifølge Aftenposten i dag. Flere rettssaker finner nå sted i Argentina, samtidig som også andre land i Sør-Amerika strever for å yte ofrene for militærdiktaturer og regjeringskontrollerte dødsskvadroner rettferdighet. I Brasil har for eksempel president Lula foreslått en kommisjon som skal granske bruken av tortur under militærregimet i 1964 – 1985. I Chile er 277 personer som gjorde seg skyldig i forbrytelser under Pinochet-diktaturet, dømt.

Benådet tidligere

I Argentina ble de få som tidligere ble dømt for sine kriminelle gjerninger, som kidnappinger og drap i perioden 1976 - 83, benådet av president Carlos Menem på 90-tallet. Men president Nestor Kirchner, valgt i 2003, og senere Christina Kirchner, som tok over som president etter ektemannen i 2007, har ført en helt annen linje. I 2005 omgjorde argentinsk høyesterett amnestiene, og sakene ble igjen tatt opp til behandling i rettsvesenet.

Annonse

Flere saker

Annonse