JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjør i krisetid

Flere og flere dansker mister jobben og arbeidsgiverne krever nulloppgjør. LO mener det er rom for tre prosent lønnstillegg.

I løpet av de kommende ukene skal det underskrives nye tariffavtaler for over 600 000 privatansatte

De sentrale forhandlingene som startet onsdag, gjelder 240 00 privatansatte i industriområdet. Resultatet vil ha smitteeffekt på resten av det private arbeidsmarkedet.

På arbeidstakersiden representerer kartellet CO Industri ni forbund som på bakgrunn av medlemmenes ønsker er blitt enige om en rekke hovedkrav. Hovedprioriteten er ifølge CO Industris formann Thorkild E. Jensen – som også er forbundsleder i Dansk Metal – å «fastholde og om mulig utvikle reallønna». Det vil i praksis si en lønnsvekst på mellom to og tre prosent.

Han betoner også ønsker fra medlemmer og tillitsvalgte om å trekke temaer som sykdom, barsel, likelønn og forholdene for skiftarbeidere inn i forhandlingene.

– Vi mener at kravene våre er rimelige. Våre medlemmer yter en stor innsats for industrien, som er hjørnesteinen i dansk økonomi. Lønna skal være så attraktiv at industrien kan tiltrekke seg arbeidskraft når det om noen år igjen blir konkurranse om arbeidskraften, sier Thorkild E. Jensen.

Splittelse mellom LO-forbund

Allerede på forhandlingenes første dag viste det seg en sprekk på arbeidstakersiden: HK mener at CO Industri skal stille et ultimativt krav om å få fjernet den såkalte 50 prosentsregelen. Den stammer helt tilbake fra 1932 og tilsier at 50 prosent av de ansatte på en arbeidsplass skal være HK´ere, før forbundet kan kreve en tariffavtale.

HK mener det skal være et ultimativt krav i forhandlingene å få fjernet regelen, mens Thorkild E. Jensen påpeker at CO Industri aldri stiller med ultimative krav. Uenigheten fikk HK-leder Kim Simonsen til å stille blant demonstrantene foran Industriens Hus i København da forhandlingene startet, skriver avisen.dk.

Tilbyr nesten null

Arbeidsgiverne krever på sin side et nulloppgjør – eller i hvert fall lavere enn lønnsutviklingen i utlandet. Det vil ifølge partenes felles skjønn si under 1,5 prosent.

Ledigheten har eksplodert i Danmark det siste året og er nå over 120 000. Ifølge DI kan ytterligere 60 000 miste jobben i år. Dagbladet Børsen siterer kreditteksperter på at antallet konkurser – som slo rekorden i 2009 med hele 5 879 – kan bli like høyt i år.

– Vi står i en situasjon der både produksjon og sysselsetting er fallende. Det er i det lyset vi innleder forhandlingene, med en forventning om at lønnsoppgjøret kan bidra til den økonomiske gjenopprettingen av bedriftenes situasjon, sier Hans Skov Christensen, direktør i DI.

Budsjetterer med lønnsnedgang

Dagbladet Børsen har de siste dagene brakt en rekke kriseoppslag som hevder at dansk industri holder på å kveles av fallende produktivitet og alarmerende forringelse av konkurranseevnen på grunn av de danske lønnsomkostningene. Fire av ti arbeidsgivere budsjetterer direkte med lønnedgang for å kunne overleve, skriver avisen.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har på sin side lansert en analyse som viser at arbeidsgivernes klagesang er skjemmet av en falsk tone, skriver dagbladet Arbejderen.

Ifølge LOs økonomer er det rom for en lønnstigning på 2,75 prosent i 2010 og 3 % i 2011.

Griper regjeringen inn?

Det er med andre ord – som seg hør og bør – et høyt spill som er i gang. En viktig aktør på sidelinja er regjeringen: Vil den være raskt ute med et inngrep, om uravstemningen til våren ender med et nei, og konflikten dermed er et faktum?

Erfaringene fra konflikten i offentlig sektor i 2008 viste at regjeringen hadde is i magen til å la de streikende holde på helt til streikekassene var tømt. Dette er selvsagt toppforhandlerne i DI og CO Industri inderlig klar over. Så det ventes at begge parter vil strekke seg langt for å unngå en streik eller lockout.

Berlingske Tidende lanserte onsdag en Gallup-måling som ifølge avisens konklusjon viser stor «krisebevissthet» blant danskene. På spørsmålet om hva som skal prioriteres høyest under forhandlingene, svarer 53% likelønn, 52% tiltak som hindrer bruk av utenlandsk arbeidskraft, og bare 31% mer i lønn. 26% vil ha mer ferie, 22% lenger barsel til menn og 8% lenger barsel til kvinner.

Annonse
Annonse