JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Misfornøyde amerikanere

Det amerikanske arbeidslivet blir stadig mindre attraktivt. Aldri har så få amerikanere likt seg på jobben.

sym@lomedia.no

Rapporten som ble presentert tirsdag 5. januar viser at bare 45 prosent av de spurte arbeidstakerne trives på jobben. Det er TNS som har foretatt undersøkelsen for The Conference Board, en medlemsorganisasjon som fokuserer på ledelse og arbeidsliv. Tilsvarende norske undersøkelser viser at rundt ni av ti norske arbeidstakere er fornøyd med jobben. Og i undersøkelsen «European Employee Index 2009» var det bare danske arbeidstakere som var mer tilfreds enn de norske med livet som arbeidstaker.

Langvarig trend

De ferske amerikanske tallene er derfor oppsiktsvekkende svake. Og det som bekymrer ekspertene mest er at alle underlagstall viser en tilsvarende negativ utvikling og at det er snakk om en langvarig trend. For amerikanske arbeidstakere er ikke bare misfornøyde, de er også stadig mer uinteressert i jobben sin. Samtidig som de føler en større grad av usikkerhet.

Da The Conference Board begynte å måle jobbtilfredsheten i 1987 svarte 61,1 prosent at de likte seg på arbeidsplassen mot 45 prosent i dag. Og interessen har på disse årene sunket med 18,9 prosentpoeng, mens jobbtryggheten har sunket med 17,5 prosentpoeng. Situasjonen blir ikke noe bedre av at i alt 22 prosent av de spurte ikke tror de vil ha den samme jobben om ett år.

De yngste trives dårligst

Framtidsutsiktene er også urovekkende. Det er nemlig de yngste arbeidstakerne som i størst gard mistrives. I pressemeldingen fra The Conference Board understrekes det at disse tallene er alvorlige for både amerikansk produktivitet og kompetansenivået på amerikanske arbeidsplasser.

Norske undersøkelser viser da også at det er sterk sammenheng mellom effektivitet og trivsel. Kombinasjonen av mestring og gode arbeidskolleger er også viktig for folks trivsel på arbeidsplassen.

Annonse
Annonse