JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Til Skottland for å lære

To norske statsråder drar neste uke til Skottland for å sjekke deres erfaringer etter at skottene kastet markedet ut av sykehusvesenet.

Tirsdag 12. januar besøker helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) Skottland.

– Vi ønsker å se om det er elementer fra måten det skotske helsesystemet er bygd opp på som vi kan trekke erfaringer fra og eventuelt ta med når den norske samhandlingsreformen skal utformes, sier Navarsete til NTB.

Snuoperasjon

Skottene har i løpet av de siste ti årene tatt et kompromissløst farvel til all markedsinnblanding i helsesektoren. Den såkalte bestiller-utfører-modellen ble avviklet allerede i 1999. Foretaksmodellen ble avviklet i 2004. Siden har det skotske helsevesenet igjen vært en del av offentlig sektor.

I fjor fikk sykehusstyrene dessuten direktiv om at også «myke» støttetjenester som renhold, kantiner, vaskeri og flere skulle utføres av egne ansatte, og at kontrakter med private skal avvikles.

LES MER: Helsepolitisk snuoperasjon

Faglig press

Fagforbundet Unison har vært en sentral pådriver for den helsepolitiske snuoperasjonen i Skottland. I en samtale med fagbladet Aktuell i august i fjor oppsummerte en av deres aktivister, Matt McLaughlin, situasjonen slik:

– Det som er spesielt er at det nå er et bredt politisk flertall som mener at det skotske helsevesenet skal baseres på samarbeid og ikke konkurranse. Det er i dag et skattefinansiert offentlig helsevesen gratis for brukerne, og hvor tilgangen til tjenestene er basert på menneskenes behov.

Annonse

Flere saker

Annonse