JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-krav til EØS-utrederne

Roar Flåthen krever at Jonas Gahr Støres EØS-utredere gjennomgår hva avtalen har betydd for faglige rettigheter og velferd i Norge.

einar.fjellvik@lomedia.no

Utenriksministeren presenterte i går ekspertgruppa som skal gjennomføre den lenge varslede gjennomgangen av EØS-avtalen og mandatet for utredningen. På pressekonferansen ble det grundig understreket at gruppa ikke skal vurdere alternativet til EØS-avtalen, bare konsekvensene av den.

LOs forventninger

LO-leder Roar Flåthen sier i en kommentar at han er glad for at arbeidet nå er kommet i gang. Han gir også klar beskjed om hva LO forventer at utrederne tar for seg:

– Fra LOs side er det viktig nok en gang å gjenta kongressens krav om at man i en EØS-gjennomgang må belyse EØS-avtalens innvirkning på faglige rettigheter og velferdsordninger. Jeg forutsetter også EØS-avtalens betydning for Norges handel med Europa blir belyst, er Flåthens beskjed.

LO-lederen sier han «tar til orientering» at regjeringen valgte å nedsette et forskningsbasert utvalg, men han forutsetter at arbeidslivets parter blir trukket inn i evalueringen av EØS-avtalen.

LAST NED: EØS-utvalgets mandat og sammensetning

Kongresskrav

Fjorårets LO-kongress vedtok er handlingsprogram der det blant annet heter at «tiden er inne for en bred og helhetlig evaluering av EØS-avtalens betydning for Norge. LO krever derfor en offentlig utredning hvor også utviklingen i forhold til faglige rettigheter og velferdsordninger inngår.»

Annonse
Annonse