JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norsk økonomi ikke friskmeldt

Finanskrisa er ikke over! Det var det samstemte budskapet da næringslivsledere og sjefene for LO og NHO i dag møtte statsrådene for næring og finanser.

Både LO-leder Roar Flåten og NHO-direktør John G. Bernander skryter av Johnsens og Giskes initiativ til å innlede en åpen dialog med næringslivet.

Men selv om utgangspunktet for fredagens møte var å få toppledernes synspunkter på hvordan Norge kan øke sin evne til nyskaping, brukte deltakerne mesteparten av møtet til å snakke om dagens økonomiske situasjon.

– Finanskrisen er ikke over. Vi står fortsatt overfor mange utfordringer framover, men vi har et godt utgangspunkt til å takle dem, sier Flåthen, som etter møtet kunne fortelle at mange av deltakerne hadde vært spesielt opptatt av at rentepolitikken fortsatt må brukes til å holde kronekursen nede. Det er ikke minst viktig for eksportindustrien, som sliter som følge av finanskrisen.

Felles forståelse

NHO-direktør John Bernander synes også møtet var vellykket:

– Her har vi ministrene for de viktigste områdene i norsk politikk som forsøker å skape en felles virkelighetsforståelse med næringslivet. Det er et godt utgangspunkt for å drive politikk, sier Bernander til LO-Aktuelt.

Trond Giske mener imidlertid at regjeringen allerede er på linje med næringslivet når det gjelder virkelighetsoppfatningen.

Også han la stor vekt på at finanskrisen fortsatt er en stor utfordring for norsk økonomi.

– Krisa er ikke over selv om det ser lysere ut enn for ett år siden, sa Giske, som understreket at finanskrisen nå er blitt til en krise i realøkonomien som har ført til stor arbeidsløshet ute i verden, og som i sin tur kan føre til lav etterspørsel for norsk eksportindustri.

Bare begynnelsen

Han lover flere lignende møter fremover. For det ble liten tid til å snakke om det Giske på forhånd hadde lansert som dagsorden: Å få næringslivets synspunkter på hvordan Norge kan få et mer innovativt og nyskapende næringsliv som vi kan leve av i framtida. I stedet understreket han at han fortsatt er åpen for å fremskynde statlige prosjekter for å gi verftsindustrien mer å gjøre.

I alt var 13 selskaper representert på fredagens møte: Wilhelm Wilhelmsen, Telenor, Norsk Hydro, Orkla, Aker Solutions, Kleven Maritime, Kverneland, Ekornes, Subsea 7, Ragasco, Marine Harvest, Byggmaker Norge og Veidekke.

Annonse
Annonse