JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny nedbemanning på postkontorene

Posten tar sikte på å kutte 300 årsverk i postkontornettet i perioden 2010-2012. Postkom kommer til å motsette seg oppsigelser.

may.berg@lomedia.no

Det nye omstillingsprosjektet handler om å effektivisere driften av de gjenværende 179 postkontorene.

Ni kontorer som har vært gjennom pilotprosjektet i 2009 har iverksatt de nye løsningene.

I løpet av 2010 følger 65 postkontor etter. Posten vil bruke tre år på å gjennomføre omleggingen.

Posten kaller det en moderniseringsprosess som skal imøtekomme kundenes behov framover.

Postkom konstaterer at Nytt Postkontorkonsept, som dette omstillingsprosjektet kalles, heller ikke har klart å bidra med nye inntekter i nettet.

I stedet blir det nedbemanning og arealkutt som skal bedre lønnsomheten i postkontornettet.

– Selv om kuttene er mindre omfattende enn Postens utgangspunkt, oppleves det tungt for våre medlemmer å gå inn i en ny og tøff runde med omstilling og usikkerhet, sier divisjonstillitsvalgt i Post, Thore Strøm.

Siden 2003 har antallet kundebesøk på postkontorene sunket med rundt 20 prosent. Antall banktransaksjoner over disk er i samme periode halvert.

Strøm har forståelse for at Posten Norge vil nedbemanne når kundene fortsetter å falle fra.

– Risikoen ligger i hvordan nedbemanningen gjennomføres, sier han.

Imot oppsigelser.

Ifølge Strøm kommer Postkom til å gå imot at nedbemanningen skal medføre oppsigelser.

– Vi forventer at Posten følger samme prosessen som i forrige runde med nedbemanning, da ingen ble sagt opp. Postens jobb nummer én er å skaffe alternativt arbeid enten internt i konsernet eller eksternt. Hvis ikke dette går som planlagt, vil Postkom kreve nye forhandlinger, sier Strøm.

Strøm mener at Posten må tenke langsiktig i nedbemanningsprosessen i postkontornettet.

– Heller enn å nedbemanne eksakt på dato, bør man ta nedbemanningen ved naturlig avgang, sier Strøm, som påpeker at gjennomsnittsalderen i postkontornettet er høy og at det er mange som ikke har lang tid igjen til pensjonsalder.

Ifølge Strøm har Postkom under drøftingene har vært under sterkt press fra Posten Norge om å svekke arbeidsvilkårene i postkontornettet.

– Vi har stått imot presset om å gå bort fra ordningen med to på vakt og vi har heller ikke akseptert en dårligere lørdagsfriordning. Posten Norge har utfordret oss kraftig på disse to områdene, blant annet med henvisning til mulighetene for å beholde heltidsstillinger. Også delte dagsverk har vært tema. Postkom har konsekvent avvist disse forsøkene. Arbeidsvilkårene i Posten skal ikke forringes, sier Thore Strøm.

– Så kan Postkom til gjengjeld akseptere en noe høyere vikarbruk i en overgangsperiode, sier han.

Mejdell beklager

– Vi beklager at endringene også medfører nedbemanninger, men vi vil sammen med de tillitsvalgte legge vekt på en gjennomføring som gir minst mulig konsekvens for den enkelte, sier konsernsjef Dag Mejdell på Postens intranett.

Annonse
Annonse