JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I superslag for yrkesfag

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen slår et slag for yrkesfag. Hun ønsket seg flere supre elektrikere og vil starte allerede på ungdomstrinnet.

knut.viggen@lomedia.no

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) ble mottatt med jubel på Sosialistisk Ungdoms sommerleir på Nordtangen på Hadeland torsdag. Budskapet om å gi høyere status og større plass til yrkesfagene i skolen gikk hjem hos leirdeltagerne i regnværet.

– Læringa i skolen som har tatt utgangspunkt i praktisk arbeid har tapt terreng i forhold til teoretisk kunnskap. Skolen er blitt for akademisk, og den fører til større klasseskiller, mener kunnskapsministeren, som synes noe av det beste med Norge er at det nettopp er små forskjeller mellom folk

Folk er framtida

Halvorsen er uenig med dem som mener at Norges viktigste formue er oljefomuen. Hun mener det er folk som for det meste utgjør landets nasjonalformue. Og det er ungdommen som er framtida.

– Vi trenger noen professorer, men vi må få opp bevisstheten om at det er mange typer kunnskap som er nødvendig i et kunnskapssamfunn. Vi må også ha gode fagarbeidere, vi må ha supre elektrikere, snekkere, automatikere, sier Halvorsen.

Høyt frafall

Den tidligere SU og SV-lederen er svært godt fornøyd med at Sosialistisk Ungdom har satt yrkesutdanning høyt på sin agenda. Ungdomspartiet lanserer en kampanje på SUs sommerleir i morgen og Halvorsen er glad for at dette punktet har fått plass på agendaen.

– Yrkesfagene fortjener høyere status og større plass i det norske samfunnet fremover, forklarer kunnskapsministeren, som er bekymret over høyt frafall i den videregående skolen, særlig på yrkesfag. Kun halvparten av dem som velger yrkesfag fullfører frem til fagbrev.

Åtte valgfag

De som ikke fullfører er de med kunnskapshull som ofte dras med videre fra ungdomstrinnet.

– Derfor er ungdomsskolen viktig. Vi må gjøre den mer praktisk og motiverende, sier Halvorsen og varsler innføring av i første omgang åtte valgfag på 8. trinn fra og med kommende skoleår. Blir dette en suksess er det meningen at tilbudet skal kunne utvides til flere ungdomstrinn. Slik skal elever i ungdomsskolen kunne få en smakebit på yrkesfag tidlig.

Matte på nett

Det er særlig matematikk norske elever sliter med, det er blitt et «smalt» fag der noen skjønner det mens mange blir sittende i timen uten å forstå. Det slår dårlig ut både for dem som sliter og de med spesielle evner som kjeder seg i timene. Neste skoleår skal departementet gjennomføre et nettbasert opplegg som gjør det mulig for elever på ungdomsskoletrinnet å kunne følge pensum på videregående skole.

World Skills

Kristin Halvorsen har vært med på å promotere World Skills, eller VM i yrkesfag som er den norske betegnelsen, og fulgte blant annet de norske deltagerne under fjorårets mesterskap i London. Norge tok ett kokke-gull og to bronse, blant annet i elektro.

– Sikringsskapet til han som tok bronse i elektro så fantastisk ut, sier kunnskapsministeren.

Mer praktisk

I dag kvalifiserer yrkesfagene til rundt 200 fagbrev, der malen er to år på skolebenken kombinert med to års læretid. Kunnskapsministeren er åpen på å endre dette slik at det kan jobbes mye mer praktisk enn i dag.

– Jeg ønsker meg mer «glidelås» og en nærmere sammenheng mellom teori og praksis, sier Kristin Halvorsen, som varsler en egen stortingsmelding om yrkesopplæringen til neste vår. Hun trekker også fram avtalen som ble undertegnet før sommeren mellom partene i arbeidslivet om å øke antall lærlingeplasser med 20 prosent innen 2015.

Annonse
Annonse