JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Obama enig med fagbevegelsen

USAs president og amerikansk fagbevegelse ble torsdag kveld norsk tid enige om et kompromiss som gjør det mulig for Barak Obama å fullføre helsereformen.

torgny.hasaas@lomedia.no

Kompromisset som ifølge Washington Posts nettutgave ble inngått med AFL-CIO, gjelder det som i amerikansk politisk slang blir kalt «Cadillac tax». Det er skattlegging av kostbare helseforsikringer.

Helseforsikringer er kostnadsdrivende for det amerikanske helsevesenet. Ifølge New York Times er utgiftene til helseforsikring for en vanlig amerikansk familie på 15 000 dollar (75 000 NOK) i året, og utgiftene til helseforsikring øker mer enn inntektene.

Et viktig poeng med Obamas helsereform er å redusere utgiftene til helseforsikring. Dette skal gjøres ved å skattlegge de mest kostbare forsikringsordningene. Nå viser det seg at denne skatten ikke bare rammer de rikeste bedriftslederne, men også treffer amerikansk middelklasse og fagorganiserte i for eksempel bilindustrien.

Obama har stått beinhardt på at denne skatten skal med, da dette er avgjørende for finansieringen av hele helsereformen. Ifølge Washington Post er nå et et av de viktigste hindrene for reformen, ryddet av veien.

Annonse

Flere saker

Annonse