JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Transport og lager ulykkesutsatt

Transportarbeiderforbundets Lars Johnsen mener regionale verneombud for transportbransjen vil kunne redusere antall dødsulykker. Blant de 42 personene som mistet livet på jobben i 2009, arbeidet de fleste innen transport og lager.

vegard.holm@lomedia.no

Gjennomsnittet de siste ti årene er 43 registrerte arbeidsskadedødsfall pr år. I 2008 mistet 51 personer livet på jobben.

Frykter økning i dødstallene

Arbeidstilsynet ser positivt på at det er en nedgang i dødsulykkene, men at det ikke må bli en hvilepute.

- Arbeidsulykker skal og kan forebygges. Målet er null dødsulykker. Det skal ikke være farlig å gå på jobb, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.

- Vi frykter at dødsulykketallene vil stige igjen i 2010, fordi antall døde den siste løpende 12-månedersperioden har økt siden august i fjor, sier hun.

Tallenes tale

Flest arbeidsskadedødsfall er registrert innen transport og lager og bygge- og anleggsvirksomhet, med henholdsvis 12 og 11 omkomne. I industrien er det registrert åtte dødsfall i 2009. Primærnæringene hadde 7 døde i fjor, mot tretten i 2008.

Her finner du rapporten Arbeidsskadedødsfall - utviklingstrekk og Arbeidstilsynets aktivitet (pdf)

Mangelfull rapportering

I en rapport fra Direktoratet for Arbeidstilsynet heter det at tallene for arbeidsskadedødsfall er basert på meldinger fra arbeidsgiver, fra politiet eller informasjon hentet på eget initiativ. Det siste i hovedsak etter medias dekning av arbeidsulykker.

Det blir påpekt at registreringen av arbeidsskadedødsfall har en del mangler i registeret. I en undersøkelse som rapporten viser til heter det at Arbeidstilsynet burde ha fått meldt 44 prosent flere arbeidsskadedødsfall.

”Undersøkelsen viser at Arbeidstilsynets register i perioden mangler flest dødsfall i Forsvaret og veitrafikkulykker, og at en tredel av dødsfallene skyldes transportulykker”, heter det i rapporten

Hovedårsaken til at registreringen av arbeidsskadedødsfall i trafikken er mangelfull skyldes at arbeidsgiverne ofte ikke tenker på at trafikkdødsfall i arbeid er arbeidsskadedødsfall. Det blir derfor ikke sendt inn melding til Arbeidstilsynet.

Økning i trafikkdødsfall

En tredjedel av arbeidsskadedødsfallene i 2009 skyldtes trafikkulykker. Tretten omkomne i trafikken betyr åtte flere enn i 2008 og tre flere enn i 2007.

- Et viktig tiltak for å forebygge trafikkulykker er å se på kjøre og hviletid. Arbeidsgiver må tenke gjennom hva som er forsvarlig lang arbeidsdag og sørge for at bilene har gode dekk og er i god teknisk stand, oppfordrer Finboe Svendsen.

Vil ha regionale verneombud

Første nestleder i Transportarbeiderforbundet, Lars Johnsen, mener det må gjøres noe med verneapparatet i transportsektoren.

- Det er stor mangel på ordinært verneapparat der yrkessjåførene ferdes. Skal vi få dødstallene og skadene ned må det etableres ordninger med regionale verneombud som både kan stoppe farlig arbeid når det er nødvendig, og være viktige personer sjåførene kan rådføre seg med. Og ikke minst kan regionale verneombud være tilstede og bistå når ulykken er ute, sier Lars Johnsen.

Han er sikker på at regionale verneombud i transportsektoren vil føre til en bedre kartlegging og føre til færre skader og dødsulykker.

- Erfaringene med regionale verneombud fra for bygg og anlegg har vist at forholdene har bedret seg, fastslår Transportarbeiderforbundets første nestleder Lars Johnsen.

Feil i statistikken

Rapporten peker også på at det er en utfordring å fange opp dødsfall innen transport som inkluderer innleid arbeidskraft. I dag registreres arbeidsskadedødsfall på den næringskoden som den forulykkedes arbeidsgiver tilhører.

I rapporten hevdes det derfor at det vil være sentralt å fokusere på utsatte arbeidssituasjoner og reelle årsakssammenhenger som ligger til grunn for arbeidsskader og dødsfall i arbeidsulykker.

Annonse
Annonse