JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Halverte sykefraværet

I Nederland må arbeidsgiverne betale sykepenger i to år. Det har fått fraværet til å stupe.

Allerede tidlig på 1990-tallet begynte nederlenderne å reformere sin sykelønnsordning, skriver Aftenposten. Da lå fraværet på 10 %.

Trykket ble satt på arbeidsgiverne: Gradvis ble perioden der arbeidsgiveren dekker sykepenger utvidet. Siden 2004 har arbeidsgiverperioden vært to år.

Men også arbeidstakerne fikk smake pisken: Som kompensasjon fikk bedriftene anledning til å betale lavere sykelønn enn den ordinære lønna. Det har ført til at sykelønna i dag varierer fra 100 % og ned til 70 % av ordinær lønn. De laveste satsene finnes stort sett i de dårligst betalte yrkene.

Skrytes opp i skyene

Reformene har fått sykefraværet ned til 4 % i fjor, og fra OECD får nederlenderne uhemmet skryt:

«Intet annet OECD-land har en så interessant historie å fortelle. (…) Suksessen er en konsekvens av en rekke veldig omfattende reformer, alle kjennetegnet ved at ansvaret skyves over til arbeidsgiver og den ansatte selv», heter det i en fersk rapport.

Medaljens bakside

Både arbeidsgiverne og fagbevegelsen var ytterst skeptiske da reformene ble innført. I takt med at resultatene har vist seg har stemningen snudd. Paul van den Boom fra fagbevegelsen FNV peker likevel på at også denne medaljen har en bakside:

– Det største problemet er at dette fører til at ansatte som sliter med helseproblemer, spesielt eldre, holdes utenfor arbeidsmarkedet. Når de utgjør en så stor økonomisk risiko for arbeidsgiverne, er de heller ikke så attraktive, sier han til Aftenposten.

Annonse
Annonse