JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rekord i sommer

Elektrikerlærling Christoffer Schiøll debuterte som deltager i LOs sommerpatrulje i juli. Patruljen satte ny rekord og besøkte 6.303 arbeidsplasser over hele landet.

csd@lomedia.no

Sommerpatruljen ble i år gjennomført fra 25. juni til 13. juli. Flere hundre unge tillitsvalgte reiste rundt til arbeidsplasser der mange unge jobber, og snakket med tusenvis av ungdommer i sommerjobb.

Debutanten

I Distrikt Trøndelag var elektrikerlærling og EL & ITer Christoffer Schiøll blant patruljedeltagerme da Nettverk var på besøk tidligere i sommer. Han hadde med seg Karl-Tinus Botvik fra Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) på oppdrag i Trondheim, blant annet på TrønderEnergis nye lokaler på Lerkendal.

– Vi finner alltid noe. Det mest vanlige er at de ansatte ikke har kontrakt, sier Karl-Tinus. Noen ganger kommer de over arbeidsgivere som ikke er interesserte i å få de rødkledde inn i sine lokaler, men som oftest går ting greit blir Nettverk fortalt, bare patruljen får forklart hva de skal gjøre og hvorfor de er kommet.

Ikke bare søte bær

Noen bransjer er gjengangere på «verstinglisten». De som står høyest på lista er restaurant-, utelivs- og hotellbransjen. Her finner sommerpatruljen mye rart, blir Nettverk fortalt.

– Men det verste er jordbærselgerne. De er ofte unge, har ingen arbeidskontrakter, men må bare møte opp på en eller annen plass der de blir overlatt til seg selv hele dagen. Det er jo ikke selgerne som er synderne, men de som står bak det hele, sier Karl-Tinus.

Har kontrakter

På Lerkendal er ting er på stell. Alle har kontrakter, de får betalt timelønn etter avtalen, lønnslipp og feriepenger får de som de skal og jammen er ikke disse organiserte også, noe de to fra sommerpatruljen er godt fornøyde med.

– Det er et viktig arbeid vi gjør med sommerpatruljen. Vi får muligheten til å komme ut og snakke med de unge. Også er det artig å treffe arbeidstakerne og lære dem litt om deres rettigheter og ikke minst bevisstgjøre dem om hvordan spillereglene skal være i norsk arbeidsliv, sier Karl-Tinus og Christoffer.

17,9 prosent

I år ble det funnet brudd på arbeidsmiljøloven på 17,9 prosent av arbeidsplassene.

– Det er en liten nedgang fra fjoråret, med 20 prosent brudd, sier LO-sekretær Kristian Tangen.

– Selv om dette viser at de fleste arbeidsgivere har ting i orden, er brudd på arbeidsmiljøloven på nesten hver femte arbeidsplass for mye, og viser at Sommerpatruljen fortsatt har en viktig funksjon for å hjelpe ungdom og informere dem om deres rettigheter i arbeidslivet.

På bar bakke

Nesten halvparten av bruddene går på manglende eller mangelfull arbeidskontrakt, noe arbeidsgiver plikter å sørge for at de ansatte får.

– At såpass mange unge i sommerjobb ikke har arbeidskontrakt er alvorlig, og gjør at mange vil stå på bar bakke uten skriftlig bevis for hva avtalt lønn, arbeidstid eller arbeidsoppgaver skal være ved en eventuell uenighet med arbeidsgiver, sier Tangen.

Sommerpatruljetelefonen, som har mottatt 528 henvendelser til nå, har sett samme tendens.

– Vi får også mange spørsmål fra ungdom som er lovet sommerjobb, men som allikevel ikke får jobb når sommeren kommer eller får jobbe langt færre vakter enn forespeilet. Dette viser igjen viktigheten av å ha alle avtaler skriftlig, sier Tangen, som oppfordrer alle unge som har spørsmål i forbindelse med sitt arbeidsforhold å fortsette å ta kontakt med Sommerpatruljen per telefon eller e-post.

Annonse
Annonse