JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarer Stoltenberg mot svenskesuget

Statsminister Jens Stoltenberg har bedt partene i arbeidslivet om innspill for å få ned sykefraværet. Et av forslagene er å kopiere svenskenes modell med faste fraværssatser. Svensk fagbevegelse advarer mot dette.


20.01.2010
09:56
16.12.2013 12:23

nina.hanssen@lomedia.no

– Er det virkelig sant at den rød-grønne regjeringen i Norge henter ideer fra Sverige når de nå skal prøve å få ned sykefraværet. Det er absolutt ingen god løsning, slår Seko-leder Janne Ruden fast.

Han har 140.000 medlemmer i statlig sektor i ryggen.

Ruden er svært forundret når han blar igjennom norske medier de siste månedene. Han sier at sykelønnsordningen kommer til å bli en av de viktigste valgkampsakene i Sverige før valget i september.

Fagbevegelsen er svært bekymret for den utviklingen som har skjedd de siste årene.

Tar ferie framfor sykedag.

Presset på arbeidstakerne i det svenske forsvaret er stort. Likevel er eksempelvis sykefraværet hos Försvarets Materielverk (FMV) kun 2 prosent.

Selv har ikke Seko-tillitvalgt Göran Stolpe hatt en offisiell sykedag på 15 år.

– Har jeg følt meg uvel har jeg enten jobbet hjemme, tatt avspasering eller en feriedag i stedet. Jeg velger heller det, enn en karensdag uten lønn, sier han.

Han tror mange kollegaer i FMV tenker sånn.

Ansatte går gjerne på jobb selv om de føler seg litt syke. Resultatet er et ekstremt lavt sykefravær blant de 1 600 ansatte.

– Vi har rundt 2 prosent sykefravær, sier han.

– Jeg tror at folk prøver å gå på jobb også når er syke. Mange går på jobb, men går hjem kanskje hvis de føler seg dårlig. Da får de godtkjent en halv arbeidsdag og tar bare en halv karensdag, sier han.

– Uholdbart.

Stolpe mener at dagens sykelønnsordning er veldig byråkratisk. Hvis man er alvorlig syk er det mye byråkrati man skal igjennom.

Stolpes bror måtte gå hele tre måneder uten lønn mens han var alvorlig syk.

– Det var uholdbart. Ingen tvil om at vi har en dårligere sykelønnsordning i Sverige enn dere. Den norske regjeringen bør ikke kopiere oss, sier han.

Bekymret.

Særlig er Janne Ruden bekymret for de 50.000 langtidssykemeldte.

1. januar måtte de ut i arbeidsledighetskøen, fordi regjeringen før jul fikk flertall for en større innstramning i sykeforsikringsordningen.

(10.12.2009: Sverige blir et kaldere land)

Mange må klare seg på 4 000 kroner i måneden. Ruden tror de vil ha problemer med å klare utgiftene.

Sosialminister Cristina Husmark Pehrsson (Moderaterna) fikk krass kritikk fra opposisjonen da forslaget ble behandlet i Riksdagen.

Den nye loven betyr at folk som har vært syke i over 30 måneder ikke skal ha utbetalt sykelønn lenger.

Sosialministeren hevder at de, med denne endringen, bygger en bro fra Sykeforsikringskassen til Arbeidsformidlingen, og at dette vil være bra for de det gjelder.

Opposisjonen er ikke like optimistisk.

– Blir fattige mennesker raskere friske? spurte sosialdemokraten Veronica Palm sarkastisk i Riksdagsdebatten.

Kaldere samfunn.

Gunvor G. Eriksson fra Miljøpartiet mener regjeringen har skapt et hardt og kaldt system, som jager mennesker med lys og lykte. Det er Seko-lederen enig i. Han mener Sverige under Reinfeldt er blitt et kaldere samfunn.

– Endringene som den moderate regjeringen har gjort de siste årene med blant annet sykelønnsordninger er nok et eksempel på at de prøver å uthule det svenske velferdssamfunnet. Det er de syke som blir rammet hardest. Vi har et system der man tøyer grensene, og der syke og langtidsledige blir sparket mens de ligger nede, sier Ruden.

Blant annet ble det svenske systemet for sykepenger og uføretrygd lagt om i 2008.

Tidsbegrenset uføretrygd ble avskaffet, og A-kassen ble både dyrere og dårligere.

Over en halv million svensker meldte seg ut av A-kassen og står derfor uten et sikkerhetsnett hvis de mister jobben.

– Systemet er veldig urettferdig og ikke bygd på sosialdemokratiske verdier. Dette er ikke noe godt eksempel for en rødgrønn regjering å følge, sier han.

Fraværssatser.

Ruden synes heller ikke ordningen med faste fraværssatser basert på diagnoser som ble innført i Sverige i 2007, er noe å herme.

For mange sykdommer ble resultatet en halvering eller mer av sykepengeperioden.

– Sverige er kanskje eneste land i verden som mener de har funnet fasiten og standarisert lengden på en sykdom. Det er helt urealistisk at for eksempel utbrente arbeidstakere skal greie seg uten en eneste dag sykemelding. Kanskje er det jobben som har gjort dem syke?

Ruden mener i stedet for å fokusere på sykdommer, at man må fokusere på rehabilitering og arbeidsmiljøet.

– Dessuten må folk som er syke følges opp individuelt og ikke behandles som en flokk, sier han.

Fengselsbetjentene og Seko-tilltisvalgte Ylva Borrelid og Holger Nordin har ikke tro på den svenske sykelønnsordningen. De advarer norske politikere til å ta blåkopi. I fengselene er det høyt sykefravær i den faste staben.

Borrelid er ikke begreistret for omleggingen av sykelønnsordninger.

– Et rigid regelverk der folk nærmest tvinges tilbake i jobb før de blir helt friske, fungerer ikke i kriminalomsorgen. Arbeidet her er handlingsstyrt og skjer det noe må vi agere fort. Da må man både fysisk og psykisk være 100 tilstede og «fit for fight». Kommer du litt syk, går dette ut over kollegaene. Dette handler jo om vår sikkerhet, poengterer Borrelid.

Jager sykmeldte.

Hun mener problemet i dag er at forsikringskassen jager de sykemeldte rundt, og prøver å få dem over i jobb igjen så fort som mulig.

Er barna dine syke, må man ha skriftig datostemplet erklæring fra skolen eller barnehagen for å få utbetalt 80 prosent lønn.

– Dette er uholdbart og veldig byråkratisk. Det er slitsomt både for våre arbeidstakere og for personalet som jobber i skolen og barnehagene, sier hun.

Fleksibelt nok.

Helsedirektoratet i Sverige har i debatten understreket at retningslinjene først og fremst skal være veiledende, og at legene må begrunne hvorfor en pasient trenger mer tid.

Sosialminister Cristina Husmark Pehrsson ser ingen problem med et slikt fleksibelt system.

Seko-lederen derimot, synes det er hårreisende at ikke regjeringen ser hvordan dette slår ut. Han lover kamp for et mer rettferdig system, og oppfordrer sosialdemokratene i Norge til å holde fast ved det systemet de har og ikke eksperimentere.

– Folk blir ikke friskere om de tvinges tilbake til jobb før de er friske, sier han. – Det kan muligens se ut som sykefraværet går ned, men arbeidsmiljøet blir ikke bedre av dette. Heller tvert imot, advarer han.

Ruden mener sykelønnsordningene i Sverige ikke gjør folk friske, bare fattigere.

Roser regjeringen.

En av de som er stolt over den svenske sykelønnsordningen er riksdagsmann Andreas Norlen (Moderaterna).

– Jeg mener sykeforsikringsreformene er noen av de viktigste reformene vi har fått igjennom siden 2006. Da alliansen overtok regjeringsmakten hadde Sverige 200.000 sykemeldte og rundt 554.000 førtidspensjonister. Totalt sto 750.000 mennesker utenfor arbeidsmarkedet på grunn av helsa, i et land som er kjent for å ha et godt helseveset.

– Vi vil med vår politikk skape en kortere vei til ett friskere liv for både den enkelt og for samfunnets skyld. Vi vil gi alle en mulighet til å bruke sin arbeidskapasitet, og ikke la folk bli sittende fast i passivitet og utenfor arbeidsmarkedet. De som ikke har jobb skal fortsatt ha trygghet. Rehabiliteringskjeden i sykeforsikringen og en storsatsning på medisinsk rehabilitering og arbeidslivsrelatert rehabilitering er de viktigste byggestenene i disse reformene, sier han til Aktuell.

– Ikke en tjeneste.

Utreder Linda Grape i arbeidslivsenheten i LO Sverige er lei av å høre politikere som Andreas Norlen fortsette å snakke om sine endringer i helseforsikring som en slags tjeneste de har gjort for alle som er rammet av uhelse eller nedsatt arbeidsevne.

– Problemet er at denne regjeringen ikke har lagt til rette for at folk skal gå tilbake til arbeid. I stedet er den ensidig fokusert på å tvinge folk ut av sykeforsikringsordningen, noe som skaper helt uakseptabel ubalanse. Betingelsene for å få riktig rehabilitering til rett tid er ikke tilstede. I stedet legger de en tung bør på skuldrene til de som allerede er sykemeldt, sier Grape.

En karensdag (uten betaling)

2 uker med betalt 80 prosent av lønn (hvis man er sykemeldt i mer enn en uke må arbeidstaker levere inn legeerklæring).

Etter to uker tar Försäkringskassan over og gjør en ny vurdering om man fortsatt har rett til sykepenger. Försäkringskassan skal også ha legeerklæring.

Sykepenger gis i 364 dager i en periode på 15 måneder.

Etter 364 dager kan du etter en søknad få forlenget sykepenger i inntil 550 dager. Hvis det er yrkesskade er det ikke en øvrig tidsgrense. Erstatningen er litt lavere enn 75 prosent av den lønna til den som er sykemeldt.

De som etter en vurdering av Försäkringskassan ikke lenger har krav på sykepenger får tilbud om å delta i arbeidslivsintroduksjon hos arbeidsformidlingen.

Kravet for å få permanent syke-erstatning (tidligere førtidspensjon) er strengere. Nå skal man ikke lenger ta hensyn til andre faktorer enn de rent medisinske. Faktorer som alder, bosted, utdanning og så videre skal ikke vektlegges når man skal vurdere permanent sykeerstatning.

20.01.2010
09:56
16.12.2013 12:23

En karensdag (uten betaling)

2 uker med betalt 80 prosent av lønn (hvis man er sykemeldt i mer enn en uke må arbeidstaker levere inn legeerklæring).

Etter to uker tar Försäkringskassan over og gjør en ny vurdering om man fortsatt har rett til sykepenger. Försäkringskassan skal også ha legeerklæring.

Sykepenger gis i 364 dager i en periode på 15 måneder.

Etter 364 dager kan du etter en søknad få forlenget sykepenger i inntil 550 dager. Hvis det er yrkesskade er det ikke en øvrig tidsgrense. Erstatningen er litt lavere enn 75 prosent av den lønna til den som er sykemeldt.

De som etter en vurdering av Försäkringskassan ikke lenger har krav på sykepenger får tilbud om å delta i arbeidslivsintroduksjon hos arbeidsformidlingen.

Kravet for å få permanent syke-erstatning (tidligere førtidspensjon) er strengere. Nå skal man ikke lenger ta hensyn til andre faktorer enn de rent medisinske. Faktorer som alder, bosted, utdanning og så videre skal ikke vektlegges når man skal vurdere permanent sykeerstatning.




Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker