JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vi var sykere før

De som deltar i debatten om sykefraværet i Norge i dag og hevder det er rekordhøyt, tar helt feil.

torgny@lo-media.no

Tall som forskerne Jan Morten Dyrstad ved NTNU og Solveig Osborg Ose ved Sintef har utarbeidet, viser at det var høyere sykefravær både på 70-tallet, 80-tallet og til dels på 2000-tallet enn det er i dag.

Forskerne har med utgangspunktet i NHOs og Statistisk Sentralbyrås (SSB) statistikk sett på sykefraværet de siste 39 årene. Før SSB begynte å føre fraværsstatistikk var det NHOs statistikk som lå til grunn. Den omfattet derfor ikke hele arbeidslivet. Siden 2002 har SSB samlet inn grunnlaget for sykefraværsstatistikken.

Det høyeste fraværet var i 1. kvartal 1986 med et fravær på 11,3 prosent for kvinner og 7,8 prosent for menn. Tallene for 3. kvartal 2009 var henholdsvis 9,4 og 6,4 prosent.

Det laveste sykefraværet som har vært registrert i Norge var i 3. kvartal i 1994. Da var fraværet for menn nede i 3,4 prosent, mens kvinner i samme kvartal var nede i 5,6 prosent. Dette samsvarer helt med at 1993 og 1994 var det dårlige tider i norsk økonomi stor arbeidsledighet. I 1986 var det stort trøkk i økonomien og lav ledighet.

Annonse
Annonse