JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trues med lønnsnedslag

Gå ned 20 prosent i lønn eller få sparken, lyder meldingen til danske slakteriarbeidere. Bøndene støtter utspillet.

Om ikke slakteriarbeiderne på Danmarks førende slakterikonsern Danish Crown går 20 prosent ned i lønn, venter det en større omgang med oppsigelser på konsernets slakterier i Danmark.

Det var meldingen fra administrerende direktør Kjeld Johansen i en leder i personalbladet Krogen, som ble delt ut blant de ansatte tirsdag.

Bevare reallønna Samme dag innledet Fødevareforbundet NNF årets lønnsoppgjør med Dansk Industri, DI.

- Slike trusler har vi hørt før. Han har tidligere prøvd det samme overfor våre tillitsvalgte. Men det kan han like gjerne glemme. Jeg går ikke til tarifforhandlinger for å senke lønningene. Tvert imot er det alles forventning at reallønna skal forbedres eller bevares.

Det sier Jens Peter Bostrup, nestleder i NNF, til Ekstra Bladet.

Ingen garanti - Det er ikke Kjeld Johansen, men DI jeg skal forhandle med. Om DIs krav på noen måte ligner truslene fra Danish Crown, vil vi få noen meget langvarige forhandlinger. Danish Crown har i forveien nedlagt mange arbeidsplasser, og selv om vi går ned i lønn, gir det ingen garanti for at de ikke vil gjøre det igjen, sier Bostrup.

I forveien er 10 danske slakterier nedlagt og 3000 slakteriarbeidsplasser flyttet til Tyskland, der arbeidet blant annet utføres av såkalte kolonnearbeidere fra Romania og Tyskland som går for luselønn. I fjor vår utspilte det seg en opphetet debatt om sosial dumping, der det kom fram at danske bønder i stigende grad eksporterer levende griser til Tyskland, både slaktemodne svin og smågriser til oppfeting.

LES OGSÅ: Danske bønder vil importere slaktere

Også nå får slakteriene full støtte fra bøndene.

- Om det kommer til en storkonflikt, vil vi fra dag én kjøre så mange griser ut av landet som overhodet mulig, slik at problemet med overfylte fjøs minimeres. Vi skal være klar til å gå hele veien, sier Torben Paulsen til Jyllands-Posten.

Vil gå langt Inntil generalforsamlingen onsdag var Paulsen formann i Danske Svineproducenter, der den nye formannen, Henrik Mortensen, erklærte seg helt på linje med forgjengeren. Bøndene skylder på det danske lønnsnivået, når landbruket opparbeider stadig større gjeld. Lars Mose, hovedtillitsvalgt på Danmarks største slakteri i Horsens, avviser synspunktet.

Samtidig viser en undersøkelse foretatt av Berlingske Tidende at det private næringslivet er parat til å gå langt for å unngå at tarifforhandlingene fører til lønnsøkning.

LES OGSÅ: Danske slakterier under kniven

Verd storkonflikt

77 prosent av 285 toppledere i Danmarks største virksomheter svarer at om forhandlingene går i stå på spørsmålet om lønn, skal arbeidsgivernes forhandlere stå fast, fordi det er verd å "risikere en storkonflikt for å unngå fordyrende reallønnsframgang".

- Det er beklagelig at arbeidsgiverne er så konfliktsøkende, for det er helt rimelige krav vi er kommet med når vi vil fastholde og utvikle reallønna, sier LO-leder harald Børsting.

- Det er de samme topplederne som har fått i pose og sekk med regjeringens rødvinsreform og store lønnsstigninger, som nå er villige til å kaste landet ut i en storkonflikt. Det er hånlig. Det er utrolig at de kan finne på å komme med et slikt budskap i en situasjon der vi alle prøver å være så konstruktive som mulig, lyder kommentaren fra 3Fs forbundsleder Poul Erik Skov Christensen.

- Fra vår side misbrukte vi ikke situasjonen da det var god plass i økonomien sist (lønnsoppgjøret i 2007. red.anm). Nå, mens vi er i en vanskelig tid, skal situasjonen heller ikke misbrukes av arbeidsgiverne, formaner Thorkild E. Jensen, forbundsleder i Dansk Metal og toppforhandler for CO Industri.

Skjevheter Forleden offentliggjorde 3F en statistikk som dokumenterer skjevheten i inntektsutviklingen mellom lønnsmottakere og aksjonærer:

En lønnsmottaker som i 2000 tjente 100 kroner, tjener 143 kroner i dag. En aksjonær som i 2000 fikk 100 kroner i aksjeutbytte, fikk i 2008 hele 379 kroner.

- Vi skal holde tilbake med lønnskravene, mens det er er blitt tatt skikkelig fatt når det skulle betales utbytte til aksjonærene. Det er ikke blitt holdt tilbake når det skulle deles ut på direksjonsgangene og til aksjonærene, sier 3F-leder Poul Erik Skov Christensen.

Annonse

Flere saker

Annonse