JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Bomba kunne vært avverget

Angrepet på regjeringskvartalet kunne vært avverget, og gjerningsmannen kunne vært tatt raskere, fastslår 22. juli-kommisjonen. Arbeiderpartiets Jan Bøhler mener kommisjonens anbefalinger er gode.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

Kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv presenterte tirsdag den omfattende rapporten fra 22. juli-kommisjonen. Den fastslår at angrepet på regjeringskvartalet kunne vært avverget om de vedtatte sikringstiltakene hadde vært gjennomført.

Rapporten sier også at det var fullt mulig å stoppe terroristen tidligere på Utøya.

Last ned sammendrag og konklusjoner fra rapporten .

Last ned hele rapporten fra 22. juli-kommisjonen .

Stenging

Den lenge planlagte stenginga av Grubbegata ville gjort det umulig å kjøre en varebil med en bombe inni helt inn til høyblokka i regjeringskvartalet.

– Sendrektig oppfølging av et lite gjennomtenkt krav fra kommunen om bebyggelsesplan for området gjorde det mulig å plassere en bombebil der den sto. Det var svikt i styring, ledelse og kontroll i Fornyingsdepartementet. Det har ikke vært en profesjonell gjennomføring av tiltaket, sier Bech Gjørv.

Hun mener det mest alvorlige er at det ser ut som at de som har jobbet med sikkerhetsspørsmål ikke dypest sett har erkjent at det er en reell fare for terror i Norge, og at man må gjøre noe for å forhindre det.

– Uakseptabel

Kommisjonen peker også på en rekke faktorer i politiets respons etter meldingene om skyting på Utøya som forsinket pågripelsen av terroristen.

Planene for en krise av et slikt omfang ble ikke satt ut i livet, og riksalarmsystemet sviktet.

Politiet hadde for få ledelsesressurser til å koordinere innsatsen, og de fikk ikke raskt nok tak i de ressursene som fantes, som for eksempel båter.

Heller ikke et tips om gjerningsmannen og registreringsnummeret på leiebilen ble ekspedert raskt, men lå på en gul lapp i operasjonssentralen i 20 minutter.

– Bilnummeret ble ikke opplest på sambandet før klokka 17.47. Da hadde gjerningsmannen passert flere politibiler på vei til Utøya.

Politiet sendte heller ikke ut en etterlysning via mediene, poengterer kommisjonslederen.

Kommisjonen mener gjerningsmannen kunne vært pågrepet over en halvtime tidligere.

– Det tok 35 minutt fra første patrulje på landsiden ved utøya var på plass, til de første politifolkene var på plass for Utøya. Det er en uakseptabel tidsbruk, som har mange og sammensatte årsaker, sier Bech Gjørv.

Vil følge opp

Arbeiderpartiets Jan Bøhler er 1. nestleder i justiskomiteen. Han sier det var dramatisk og sterkt å høre funnene kommisjonen har gjort. Nå vil han følge opp de 31 anbefalingene kommisjonen kommer med.

– De 31 punktene er gode alle sammen, sier han.

Kommisjonen anbefaler blant annet at alle ledere på alle nivåer i forvaltningen skal jobbe systematisk med sin og organisasjonens holdning og kultur knyttet til risikoerkjennelse, gjennomføringsevne, samhandling, IKT-utnyttelse og resultatorientert lederskap.

Dessuten vil de forby halvautomatiske våpen, sette krav til Politidirektoratet om å etablere målstyringssystemer og utarbeide planer, styrke operasjonssentralene og etablere en robust helikoptertjeneste i Oslo politidistrikt.

Politiets sikkerhetstjeneste får også en rekke anbefalinger for å stå bedre rustet.

Jan Bøhler synes det var sterkt å høre om de 35 minuttene det tok for politiet å komme seg over til Utøya, og at terroristen hadde passert flere politibiler på vei fra Oslo til Utøya.

– Jeg tenker på de pårørende og de mange andre som har hatt spørsmål de nå har fått svar på. Det er en grundig og god rapport, som er viktig og alvorlig, sier han.

Annonse
Annonse