JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Får gehør hos arbeidsgiverne

Det er bare hos arbeidsgiverne Jens Stoltenberg får gehør for sine mest kontroversielle utspill i sykelønnsdebatten.

einar.fjellvik@lomedia.no

En gjennomgang av de innspillene organisasjonene kom med på det første forhandlingsmøtet om en ny IA-avtale viser at alle de store arbeidsgiverforeningene ønsker seg en form for veiledende eller normert sykemelding.

Dette var ett av utspillene Stoltenberg kom med i sin tale på LO Stats kartellkonferanse i november, og som senere er blitt omtalt som «svenskekuren». Ingen av fagorganisasjonene har dette med i sine forslag til innhold i en ny IA-avtale.

Godtar økt ansvar

I sin tale til kartellkonferansen luftet Stoltenberg også muligheten for å pålegge arbeidsgiverne et visst økonomisk ansvar også for den delen av sykefraværet som strekker seg ut over dagens arbeidsgiverperiode på 16 dager.

Både Næringslivets Hovedorganisasjon og HSH (servicesektoren) åpner i sine innspill for en slik løsning. Mest konkrete er NHO som foreslår at bedriftene påtar seg deler av det økonomiske ansvaret for sykefravær inntil 3 måneder, mot at antall dager der bedriftene dekker hele sykelønna reduseres.

Enighet på flere områder

På noen områder kan derimot arbeidsminister Hanne Bjurstrøm alt nå oppsummere at det er bred enighet:

IA-arbeidet på den enkelte arbeidsplassen må forsterkes og integreres bedre i det ordinære HMS-arbeidet. Videre må det bli mer attraktivt å være IA-bedrift og de sykmeldte må få raskere oppfølging. Dette er innspill som går igjen hos både arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene.

NHO foreslår blant annet at fristene for å gjennomføre såkalte dialogmøter med den sykmeldte bør halveres og at arbeidsgivernes frist for å utarbeide oppfølgingsplaner kuttes fra 6 til 4 uker.

Endre Arbeidsmiljøloven

LO skriver i sitt innspill at det kan være aktuelt å endre Arbeidsmiljøloven for å sikre at temaer som sykefravær og IA-arbeid blir bedre integrert i de ordinære samarbeidsorganene på bedriften.

«Erfaring fra IA-bedrifter som har lyktes, viser at et godt partssamarbeid på bedriften er viktig», påpeker LO.

Arbeidsgiverforeningen Spekter vil ha med seg de øvrige partene i IA-avtalen på en storstilt kampanje for å fokusere på arbeidslivets positive sider.

Frist: 1. mars

Forhandlingene om en ny IA-avtale startet sist fredag. I månedsskiftet januar/februar skal den regjeringsoppnevnte ekspertgruppa som vurderer tiltak for å få ned sykefraværet legge fram sin rapport. Innen 1. mars skal en ny IA-avtale være forhandlet fram.

Annonse
Annonse