JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra Folkeferie til Feriereiser

Det startet tidlig i 30-årene med buss- og togturer i regì av AOF. I 1939 ble Norsk Folke Ferie stiftet. I dag blomstrer aktiviteten som aldri før.

anne.grete@lomedia.no

Buss- og togturene ble arrangert etter initiativ fra Ap-kjempen Haakon Lie og AOFs Arne Johnsen.

Disse turene ble veldig populære, og virksomheten ble etter hvert så stor at LO-sekretariatet besluttet å etablere en egen ferie- og fritidsorganisasjon - Norsk Folke Ferie.

Organisasjonen ble stiftet 24. mars 1939 med Konrad Nordahl som første formann og Arne Johnsen som sekretær.

Navnet ble i 1978 forandret til Folkeferie.

Alle LO-forbundene ble medlemmer av organisasjonen, og er det fremdeles, med unntak av Jernbaneforbundet.

Sosial virksomhet

I den første formålsparagrafen til Folkeferie ble det fastslått av organisasjonen skulle drive et omfattende ferie- og reisetilbud til arbeiderbevegelsene medlemmer. Men også at den skulle drive en omfattende sosial virksomhet.

I over 40 år arrangerte Folkeferie blant annet veteranferier. Forløperen var ferieopplegg for utslitte husmødre.

Forbundene plukket ut sine deltakere år etter år, i hovedsak pensjonerte tillitsmenn med ektefeller.

Under krigen ble aktiviteten avbrutt, men rett etter var det full fart igjen.

Trolltur

Ferietilbudene besto for det meste av bussreiser i Norge, og etter hvert både i Norden og i Europa for øvrig.

”Trolltur” ble merkenavnet til bussturene, og turene ble en kjempesuksess.

Vi treffer mangeårig sekretær i organisasjonen, Jan Lajord, i LOs høyborg på Youngstorget. Han drar oss gjennom Folkeferies 70 års lange historie.

– Ferie og fritid har bestandig stått sentralt i fagbevegelsen. Vi hadde helt fram til 90-tallet et eget avsnitt om ferie og fritid i LOs handlingsprogram, forteller Lajord. Han har lang fartstid i LO, og jobber til daglig i organisasjonsavdelingen.

Han forteller også om alle feriehjemmene forbundene kjøpte, mange før krigen, for å tilby medlemmene mulighet til gode ferieopplevelser.

Eget reisebyrå

Norsk Folkeferie AS ble etter hvert stor på reisevirksomhet, og etablerte sitt eget reisebyrå. Hovedkontoret lå på Arbeidersamfunnets plass i Oslo, med to filialer i Oslo sentrum. Det ble også etablert reisebyrå i Bergen, Trondheim, Tromsø og i Fredrikstad.

– Folkeferie drev eget reisebyrå i mange år. Byrået hadde blant annet enerett på alle reiser til sommer-OL i Moskva i 1980, men Norge deltok ikke i lekene i protest mot Sovjetunionens invasjon av Afghanistan. Det tapte Folkeferie mye på, forteller Lajord.

En saga blott

På slutten av 80-tallet dannet alle reisebyråene store kjeder, med unntak av Folkeferie og NSB-byråene. Bak flere av kjedene sto sterke kapitalkrefter. Samtidig ble en ny reisebyrålov innført.

Dette førte til problemer for Folkeferies reisebyråer, i tillegg til at markedssituasjonen forandret seg. Skulle virksomheten fortsette, måtte det settes inn store summer. Derfor bestemte styret seg for å avvikle reisebyråene.

– LO inngikk en avtale med NSB Reisebyrå, som fikk filial i LO-bygget på Youngstorget, sier Lajord. Han forteller at hensikten var å gi medlemmene rimelig ferie.

NSB Reisebyrå ble etter hvert kjøpt opp av reisebyrået VIA Travel.

Drev mange hotell

Folkeferie ble også stor på hotellvirksomhet.

I Bergen ble det innkjøpt en bygning som opprinnelig hadde vært suppekjøkken for byens trengende. Hotellet fikk navnet Rosenkrantz.

Dovrefjell Hotell kjenner nok mange fagforeningskjemper og sosialdemokrater til. Det ble flaggskipet for kurs og konferanser.

Bygningen var et tysk feltlasarett under krigen. Spisesalen i hotellet er den tidligere operasjonssalen i lasarettet.

Etter OL i Oslo i 1952 kjøpte Folkeferie bygningene som ble brukt som hotell under arrangementet. Helsfyr Hotell så dagens lys.

F-hotell

Flere hotell fulgte. Deriblant Fagerfjell Turistsenter på Blefjell utenfor Kongsberg og Sentrum Hotell i Trondheim.

Folkeferie inngikk også samarbeid med en rekke hoteller, og etablerte hotellkjeden F-hotell.

Etter hvert oppsto den samme situasjonen i hotellnæringen som i reisebyråbransjen. Store kjeder ble startet og enkeltstående hoteller fikk problemer.

Folkeferies styre vedtok å selge hotellene over tid.

– Det siste hotellet som ble solgt var Helsfyr, forteller Lajord.

Feriested i Italia

Tidlig i 60-årene tok Folkeferie initiativ overfor søsterorganisasjonene i Norden for å etablere et feriested i Italia.

Som sagt så gjort. Stedet ligger vakkert til om lag 20 mil nord for Roma, med en fin sandstrand. Her ble det bygd tomannsboliger, eneboliger og hotell. I tillegg ble det satt opp egen sykestue. Navnet ble Riva del Sole.

Feriestedet er overdratt til italienerne, men Folkeferie har fortsatt utleierettigheter.

En Nordisk organisasjon ble etablert, og fikk navnet Nordisk Folke Reso. De samarbeidet om en rekke prosjekter og kunne tilby rabatt til sine medlemsorganisasjoner.

Nesten nedlagt

På 90-tallet gikk det dårlig med Folkeferie. Så dårlig at det var snakk om å legge ned hele organisasjonen. Men slik gikk det ikke, og Folkeferie lever i dag i beste velgående.

I oktober i fjor ble organisasjonen innlemmet i LOfavør-konseptet, og byttet navn til LOfavør Feriereiser.

– Vi hadde på 90-tallet en omsetning på cirka 3,5 millioner kroner. I fjor hadde vi en omsetning på om lag 43 millioner kroner, forteller Jan Lajord.

Han fortsetter:

– Ferietilskuddet til LO-medlemmene i fjor var på om lag 2 millioner kroner.

God service

Lajord skryter uhemmet av de ansatte ved VIA Konsvinger, som nå drifter LOfavør Feriereiser:

– Ringer man hit kan man få hjelp til det meste. De har kjenneskap til stedene folk vil reise til. Om noen for eksempel vil til London, kan de anbefale hotell, bestille teaterbilletter, fotballkampbilletter, billetter til musikals eller hva det måtte være. Det koster ingen ting, avslutter han.

Annonse
Annonse