JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Verftene tapte stort

Vedtaket om allmenngjøring av norsk lønn ved verftene er korrekt, mener Oslo tingrett som fredag frifant Tariffnemnda og Staten.

Dommen viser at de ni sakssøkende verftene, Norsk Industri og NHO tapte på alle punkter. Oslo tingrett er av den oppfatning at

– allmenngjøringsforskriften ligger innenfor allmenngjøringsloven, også i lys av EØS-retten.

– forskriften er forenlig med EØS-retten fordi den er forenlig med EUs utsendingsdirektiv.

– det uansett ikke er påvist forhold som innebærer ugyldighet etter EØS-avtalen art. 36.

Ingen saksbehandlingsfeil

Dommer Hugo Abelseth avviser også at Tariffnemnda og dens leder Ellen Mo skal ha begått saksbehandlingsfeil under behandlingen av Fellesforbundets og LOs begjæring om å allmenngjøre deler av Verkstedoverenskomsten (VO) ved norske verft over hele landet:

"Retten er videre av den oppfatning at det ikke foreligger saksbehandlingsfeil som medfører at forskriften er ugyldig, ei heller at det er mangler ved Tariffnemndas skjønnsutøvelse som kan medføre ugyldighet", heter det i domsavsigelsen.

Staten, LO og Fellesforbundet er blitt tilkjent saksomkostninger på 1,2 millioner kroner.

– I tråd med EØS-retten

Håkon Angell, nestleder i LOs juridiske avdeling, tvilte aldri på utfallet av rettssaken.

– Retten slår fast det vi hele tiden har ment, nemlig at allmenngjøringsloven og Tariffnemndas praktisering av denne er i samsvar med EØS-retten, poengterer Angell overfor Magasinet for fagorganisertes nettavis.

– Kan følge tariffens vilkår

– Det innebærer at det er opp til norske myndigheter å definere hva som kan anses som minstelønn. I en allmenngjøringsforskrift er det også adgang til å anvende lønns- og arbeidsvilkår som følger av overenskomsten, selv om disse gir et høyere beskyttelsesnivå enn det som ellers følger av lovgivning, sier Håkon Angell til magasinett.org.

Glad – men ikke overrasket

Fellesforbundets leder Arve Bakke sier at han er glad for avgjørelsen til Oslo tingrett.

– Men jeg er ikke overrasket. Vi har hele tida ment at dette var en sak verftene og Norsk Industri ikke kunne vinne fram med, understreker han.

– Dommen viser at Tariffnemnda hele tida har forholdt seg til norsk rett og til EU-retten, og at dokumentasjonen fra Fellesforbundet har vært tilstrekkelig og sosial dumping reell, sier Bakke.

– Det gjør godt å se at Oslo tingrett har sluttet seg til det som har vært Fellesforbundets forståelse av saken. Nå håper jeg at NHO og Norsk Industri tar dommen til etterretning slik at vi ikke får en lang rettsbehandling. Det vil gå ut over en allerede utsatt leverandørindustri, mener forbundslederen.

– Knusende seier

– Vi har vunnet en knusende seier over dem som ønsker å svekke allmenngjøring som verktøy mot sosial dumping, mener LOs nestleder Gerd Kristiansen.

– Det er et stort tankekors at vår motpart i privat sektor var villig til å gå så langt for at deler av norsk industri kan fortsette med sosial dumping. De har brukt store ressurser på stevningen. Nå som saken er avklart, håper jeg vi kan få til et konstruktivt samarbeid om verdige lønns- og arbeidsvilkår også for arbeidstakere fra andre land, skriver hun i en pressemelding.

NHO uenig i dommen

Som ventet er NHO uenig i tingrettens dom.

– Vi står fast ved vårt prinsipielle syn og vil nå studere premissene for dommen, sier Svein Oppegaard, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO.

NHO og Norsk Industri sluttet seg ikke til Tariffnemndas forslag om å allmenngjøre deler av Verkstedoverenskomsten for skips- og verftsindustrien. På vegne av verftene STX Europe ASA, Kleven Verft, Myklebust Verft AS, Bergen Group Maritime Service AS, Bergen Group Shipsbuilding AS, Ulstein Verft AS og Havyard Group AS gikk arbeidsgiverne derfor til sak mot Tariffnemda for å få kjent vedtaket ugyldig.

– Forskriften er ugyldig!

– Saken er viktig for våre medlemmer, og vi mener fortsatt at forskriften er ugyldig. Nå vil vi sette oss nærmere inn i hva slags argumentasjon som ligger bak avgjørelsen fra Oslo tingrett.

Oppegaard peker på at arbeidsforholdene i skips- og verftsindustrien er ryddige og at lønnsnivået ligger på "et generelt høyt nivå".

Han viser til at regjeringen i statsbudsjettet i fjor meldte at de allerede vedtatte tiltakene for å forhindre sosial dumping har effekt. Også Arbeidstilsynet rapporterer at det har skjedd en bedring av situasjonen, skriver Oppegaard i en pressemelding.

– Driver politikk gjennom Tariffnemnda

– Til tross for dette ble det vedtatt allmenngjøring. Dette viser at regjeringen og LO driver politikk gjennom en tilsynelatende upolitisk nemnd, sier Oppegaard.

Han viser til at flere verft føler at Tariffnemndas vedtak om allmenngjøring er det samme som å anklage dem for å behandle ansatte dårlig.

– Det har derfor vært gjennomtenkt og rett å kjøre denne saken for domstolene, mener Oppegaard.

Kommentaren til Norsk Industri er omtrent identisk med NHOs.

– Vi fastholder at det gjennomgående er ryddige arbeidsforhold i skips- og verftsindustrien, noe også Tariffnemnda langt på vei har sagt seg enig i, mener Tore M. Sellæg, leder av arbeidsgiveravdelingen i Norsk Industri.

Vil studere dommen først

– For saksøkerne er dette en meget viktig sak. Vi mener fortsatt at forskriften er ugyldig. Sammen med NHO vil vi nå studere premissene i saken og sette oss inn i hva slags argumentasjon som ligger bak avgjørelsen fra Oslo tingrett. Vi vil da ta stilling til en eventuell anke, sier Sellæg.

Annonse
Annonse